DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Temmuz 2016

Hıçkırığı nasıl bastırabiliriz

4 aydır ara sıra hıçkırık nöbetlerim oluyor. Şişmanım ayrıca. Tahlil yaptırdım, kan filan normal çıktı. Ne yaparsam geçer?
6 saatten uzun süren hıçkırıklarda doktora başvur. Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al-ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıklar yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma gibi ani reflekslerle bastırılabilir.

Balık almak istiyorum. Dondurulmuş, taze değil diyorlar. Zehirlenme ihtimali normalden çok mu?
Dondurmadan önce sağlıklı olarak hazırlanmış ve sonra doğru şartlarda dondurulmuş balıkta sorun olmaz. Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulur. Dondurulmak için tutulan balıklar daha tutulduğu yer olan gemide iken işlenir, çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze satılan balıkların yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar gerçekte ne kadar beklediğini (gemide, nakliyede, satıcıda vs) bilemezsiniz. Satın aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı bile olabilir.

Babamın tansiyonu yüksek ama ilacını almıyor. 'Aspirin içiyorum bana yeter' diyor. Mide kanması geçirir diye korkuyorum. 'Aspirin içmesin' desem yanlış yapmış olur muyum?
Olursun desem olmuyor. Olmazsın da diyemiyorum. Hatalardan hata beğenin diyorum. Kontrolsüz hipertansiyonu olanlarda aspirin beyin kanaması gibi organ içi kanamaları artırabilir. Bırakırsa pıhtılaşma risklerini arttırabilir. Yani kilosu fazlaysa versin. Tansiyon ilacını düzenli kullansın. Aspirin kullanımını doktoruyla düzenlesin. Mide hastalığı varsa başka pıhtılaşma azaltıcı ilaç kullansın. Tedavide sen değil doktor ilaç ekleyip çıkarsın.