DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Haziran 2016

Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır?

10 gündür karnım ağrıyor. Doktor ilaç verdi. Apandisitim patlamış olabilir mi?
Apendiks (Appendix), karın boşluğunun sağ altında kalın bağırsağın 'kör bağırsak' denilen yerde bulunan 'solucan' şeklinde bir bağırsak uzantısıdır. Bu iltihaplanırsa 'Apandisit' deriz. Patlarsa genel durumun bozulur. Hatta şuurun bile kapanabilir. Karın üst kısmında veya göbek çevresinde ağrı başlar. Künt ve yeri tam olarak tarif edilemeyen ağrı veya rahatsızlık hissi, iştahsızlık ve hafif bulantı ile başlayabilir. Birkaç saat sonra ağrı karnın sağ alt kısmına doğru kayar. Şiddeti artar. Sol tarafa yayılan ağrı bile olabilir. Elinizi bastırıp çekince çok şiddetlenir. Ağrı, hareket edince, ıkınınca veya öksürünce artabilir. Yaşlı kişilerde ve hamilelerde ağrı daha hafif olabilir. Özellikle hamilelerde apendiks gebelik nedeniyle yer değiştirmiş olduğundan ağrı karnın daha üst kısımlarında hissedilebilir. Genellikle 37 ile 38.5 derece arasında değişebilen bir ateş bulunabilir. Apandist patladığında genellikle ağrı karında daha geniş bir alana yayılır ve ateş artar. Enfeksiyonun şiddetlenmesi ve yayılması septik şok tablosuna neden olabilir.

3 hafta önce sıkıntılarım için doktora gittim. Depresyon hapı verdi. 2 gün önce akşam evdeyken cinsel organım sertleşti. Halbuki bir isteğim ya da kendi tatminim yoktu. Ağrı da oldu. Ne yapacağımı bilemedim. Şimdi doktora gideyim mi? Kime gitmeliyim?
Ucuz atlatmışsın. Bu duruma 'Priapizm' diyoruz. Ortada cinsel uyarı, cinsel ilişki yokken penis ereksiyona geçer. Çok uzun süre ereksiyon halinde kalabilir. Sert ve ağrılı bir durumdur. Priapizm ürolojik acil bir durumdur. Erken müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Cinsel organ bölgesindeki bir travma sonrası, toplardamar tıkanmasına bağlı, depresyon ilaçlarının yan etkisi olarak, bazı kan hastalıkları, bazı kanserlere bağlı olarak da bu durum olabilir. Hemen üroloji uzman muayenesi ile başla. Depresyon ilacı için de doktorunla konuş.