DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Mayıs 2016

Haftada 1 kez tartılmak yeterli

Diyete başlayalı 1 ay oldu. Günde 100 gram versem yetecek ama sürekli tartıya çıkmak da sıkıntı veriyor. Hep tartılmak zorunda mıyım?
Diyetlerde miligramlık takipler yapılmaz. İdrar ve dışkı ağırlığın bile yarım kilo, bir kilo fark edebilir. Sürekli tartılmak gerilim yaratır. Huzursuzluk kilo verdirmez. En fazla haftada 1 kez aynı tartıda olmak üzere tartılman yeterli olur. Gün içerisinde bile değişimler görülebilir; ödem artışı, kabızlık total kiloyu etkileyebildiği için tartıya çıktığınızda kendinizi kilo almış olarak görebilirsiniz.

Patronla aramız iyi değil. 5 aydır depresyon ilacı içiyorum. Hayatım kötü gidiyor. 1 aydır da sertleşme sorunum başladı. Eşim geçen gün 'Başka bir kadın mı var?' deyince ölmek istedim. Lütfen bir yol gösterin.
Önce sabır. Hem stres, hem de depresyon ilaçları yan etki olarak sertleşme sorunu yapar. Bu hastaların yaklaşık yüzde 25'inden ilaçlar sorumludur. Bunlar antidepresan, uyku, tansiyon, ağrı ilaçları ve prostat kanserinde kullanılan ilaçlardır. Tansiyon ilaçlarından alfa metil dopa, beta blokerler, klonidin, spironolakton, guanetidin, tiazidler, ACE inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri, prazosin, fenoksibenzamin, hidralazin, minoksidil ve meteprolol içeren ilaçların kullanımında sertleşme sorunu meydana gelebilmektedir. Antihistaminikler ve depresyon ilaçları da aynı sorunlara neden olabilir. Eşinle konuş, bilgilendir.

Doktor bey AİDS sadece cinsel ilişkiyle mi bulaşır?
Virüs cinsel ilişki sırasında vücuda vajina, vulva, penis, rektum veya ağız dokusundan içeri girebilir. Kanında HIV virüsü olan birinin kanından hazırlanan kan ürünüyle de HIV bulaşabilir. HIV taşıyan kişinin kanıyla temas eden mikroplu iğne, şırınga, tıbbi cihazlarla temas edenlere bu virüs geçebilir. Gebelik veya doğum sırasında HIV enfeksiyonu kapmış ve tedavi edilmemiş gebe kadınların yaklaşık 4'te biri ila 3'te biri bebeklerine bu virüsü geçirebilir. Virüsle enfekte annelerin sütüyle bebeklere de HIV bulaşabilmektedir.