Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 18 Kasım 2023

Kartallar ve leyleklerin savaşı

TARİHTE yaşanmış yüzlerce savaştan belki de en ilgincidir leylekler ile kartalların savaşı...
Genelde insanların savaşları tarihteki yerini almış olsa da, leylekler ve kartalların savaşı da o dönem gazetelerde yer almış ve her savaş gibi ağır sonuçlar ile karşılaşmış.
Olay 1934 yılında Aydın, Bursa ve Trakya bölgesini kapsayan bir üçgende gerçekleşmiş. Efsanevi savaşın başlama sebebi ise anlatılanlara göre Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde, 6 kartalın bir leylek yuvasına saldırması ve anne ve baba leylek dahil tüm yavrularını öldürmesiymiş. 18 Ağustos 1934 The Times gazetesinin İstanbul muhabirinin haberi ile yayımlanan bu efsane olay gazetelerde 300 leylek ve 60 kartal arasında olağan dışı bir savaş olarak aktarılmış. Yaşanan bu olaydan birkaç gün sonra kartallar saldırmak için aynı bölgede başka bir yuvaya yönelmişler, ama yuvada hiçbir şey bulamamışlar.
Çünkü leylekler önlemini alıp yavrularını önceden korunaklı bir bölgeye taşımış. Kartalların saldırısını bekler gibi tetikte olan leylekler, harekete geçerek memleketin dört bir yanından toplanmaya başlamışlar. İntikamlarını almaya yemin etmişçesine toplanan yüzlerce leylek, güçlü bir çoğunluk ile kartalları bulmak üzere harekete geçmiş ve leyleklerin kartalları bulması ile uzun bir kanlı savaş da başlamış. Bu savaş çevrede öyle bir merak uyandırmış ki olayı büyük bir merakla takip eden halk da leyleklerden yana tavır alarak kartallara karşı silahlarını kullanmaya başlamış. Hatta durum zamanın Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak Paşa'ya haber edilip müdahale edilmesi istenmiş.
Günlerce süren tarihin en ilginç savaşının sonucunda ise 29 ölü ve birçok yaralı ile zafer leyleklerin olduğu belirtilse de birçok yavru leylek ve kartal yaşamını yitirmiş.

BUNU BİLİYOR MUYDUN?
1990 yılında meydana gelen bir kaza, British Airways kaptanının kokpitin yarısına kadar sürüklenmesine neden oldu.
Yardımcı pilot acil iniş yaparken mürettebat 20 dakika boyunca onu tuttu. Pilot hayatta kaldı ve tamamen iyileşti.

AlkışlıYorum
@MelisAnnCotton GEÇEN hafta teyzem vefat etti. Bugün öğrendik ki yoğun bakıma girmeden önce kendisine bir şey olur da yakınları gelmek zorunda kalır diye herkese yol parası ayırmış.
Öyle bi kalbi var ki, belki de bu incelik erken yaşta göçüp gitmesine sebep oldu.

TESPİTLİ YORUM
@mirkovich_ KIZ kardeşimin burnu akıyor diye gecenin bu saatinde acile geldik. Benim apandistim patladığında babam "Biraz daha tutamıyor musun. Şimdi maç izliyorum" demişti...

GülüYorum
@ogzuu BUGÜN birisi bana "Özge" dedi, "Yok Özge değil Özgü, ü ile" dedim. "Aa pardon hocam Üzge mi" dedi.
Aynen Üzge, koy beni Akasya Durağı'nda oynayayım Usman agayla...