Tarihi 14 Aralık 2014

Kazanan Türkiye olacak

Rusya ile Avrupa Birliği'nin karşılıklı restleşmesi sonrasında bölgede siyasi ve ekonomik dengeler yeniden şekilleniyor. Masanın bir tarafında Avrupa Birliği ve ABD, diğer tarafta ise Rusya'nın işbirliğini hızlandırdığı bölge ülkeleri var. Rusya imzaladığı son anlaşmalar ile Çin, İran ve son olarak da Hindistan'ı yanına alarak karşı cepheyi genişletti. Rusya ilk adımı Mayıs ayında Çin ile 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzalayarak attı. Anlaşmaya göre Rusya 2018'den itibaren 30 sene boyunca Çin'e her yıl 38 milyar metreküp doğalgaz satacak.
Ukrayna'daki kriz nedeniyle Avrupa ülkelerinin muhtemel yaptırımlarına karşı Rusya, gaz için alternatif piyasalar oluşturmuş oldu. Çin, halen Rusya'nın en büyük ticari ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 90 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakamın 10 yıl içinde 200 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Rusya'nın anlaşma yaptığı diğer ülke İran. Rusya varılan anlaşma çerçevesinde İran'da 2 yeni nükleer enerji santrali inşa edecek. Rusya son olarak Hindistan ile 20 anlaşma imzalayarak ,geçmişteki ilişkileri yeniden güçlendirdi.

AB ÜLKELERİ ŞOKTA

Rusya'nın ziyaret ettiği en önemli ülke ise Türkiye oldu. Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmaların değeri 100 milyar dolar. İki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Özellikle Rusya AB ülkelerini besleyecek Güney Akım Projesi'nin Bulgaristan ayağını iptal etmesi ve hattın Türkiye-
Yunanistan sınırından geçecek
şekilde yeniden dizayn edilmesine karar verilmesi Türkiye açısından tarihi başarı. Tüm bu gelişmeler, enerjide 2.5 milyar dolarlık kayba uğrayan AB ülkelerinde şok etkisi yarattı.

ROLÜMÜZ KRİTİK

Rusya'nın anlaşma yaptığı ülkelerin ortak özelliği dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomileri olmasıdır. Türkiye, Rusya ile anlaşma yapmasına rağmen Rusya'nın oluşturmaya çalıştığı ittifakın içinden yer almıyor. Türkiye'nin bölgede nasıl kilit bir rol üstlendiği, Putin'in dışında AB liderlerinin son 1 aydaki yoğun ziyaretlerinden anlaşılacaktır. Avrupa Birliği de, Rusya da Türkiye'yi yanına çekmek istiyor.
Fakat Türkiye'nin taraf olmak yerine ülke menfaatlerini uzun vade de koruyacak bir tavır sergilemektedir.
Türkiye'nin kısa vade de en büyük kazancı ucuz doğal gaz, daha fazla ihracat olacaktır. Uzun vade de bölge ülkeleri ile artacak ticaret hacminin büyüme üzerindeki etkisi daha fazla hissedilecektir.