Tarihi 24 Aralık 2013

Bitcoin'e dikkat

Bitcoin tartışması gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Bitcoin ile ilgili bir uyarı da New York Üniversitesi finans profesörü David Yermack'tan geldi. Yermack, görüşleri dikkate değer, finans alanındaki çok saygın hocalardan biridir. Bitcoin'in mucidinin, gerçek adı tam olarak bilinmemekle birlikte Satoshi Nakamoto olduğu tahmin ediliyor. Bitcoin, bilgisayar terimi 'bit' ile bozuk para anlamına gelen 'coin' kelimelerinden oluşan sanal bir para birimidir. Bitcoin'in arkasında hiçbir merkezi otorite yok. Kimlik bilgilerinizi açıklamadan para transferi yapabilir, mal ve hizmet alabilirsiniz.
İnternet üzerinde oluşturacağınız sanal cüzdanlarda Bitcoin ile yatırım yapabilir, paralarınızı saklayabilirsiniz.
Tabii tüm bunlar pratik ve kolaylık olarak görünse de kuşkuları da beraberinde getiriyor. Tahminlere göre 2009 yılında piyasaya çıkan Bitcoin, 12 milyona ulaştı. Bu yıl piyasa değeri çok dalgalandı ve 1000 doların üstü seviyeleri gördü. Kullanımında kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulmaması ve arkasında herhangi bir para otoritesi olmaması, illegal amaçlı kullanımını yaygınlaştırabilir.
Bitcoin testten geçti
Yermack,
tüm bu soru işaretlerini cevaplandırabilmek için Bitcoin'i bazı testlerden geçirmiş. Paranın 3 temel fonksiyonu vardır; değişim ya da işlem aracı olma, hesap birimi olma ve değer saklama aracı. Yermack, Bitcoin'in değişim aracı olma yolunda ilerlediğini ancak hesap birimi ve değer saklama aracı olmadığını açıkladı. Yermack'in yaptığı test belki bugünkü koşullar için geçerli olabilir ancak bugünkü koşullarda Bitcoin'den uzak durmakta yarar var.
BDDK da uyardı
BDDK
gelişmeler karşısında Bitcoin konusunda Kasım ayında uyarı yapmıştı.
BDDK, benzer endişelere vurgu yaparak, Bitcoin'in mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla elektronik para olarak değerlendirilmemekte olduğunu ve gözetim ve denetiminin mümkün olmadığını açıklamıştı. Bitcoin; piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi birçok risk taşıyor.
BDDK'nın diğer bir endişesi suistimallere açık olması. Sanal ortamda alışveriş güvenliği henüz tam olarak sağlanamamışken Bitcoin kullanımın yaygınlaşması tam bir faciaya dönüşebilir.