DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 16 Ekim 2010

Her derde deva kereviz

Kışın gelmesiyle pazarlarda manavlarda o büyülü kokusunu dumaya başladık bu mucizevi sebzenin. 'Bahçelerde kereviz, biz kereviz yemeyiz…' diyen türkülerle büyüdük ve ben bu mucizevi sebzeyle 40 yaşıma yakın tanıştım ne yazık ki. Kokusunu ilk içime çektiğimde büyülendim, o nasıl bir koku, o nasıl bir aroma öyle… Maydonozgillerden olan bu sağlık dolu sebze altın çağını 19. yüzyılda yaşamış ama M.Ö. 1000'li yıllardan itibaren yetiştirildiği biliniyor. Eski Mısır'lılar kıymetli eşyalarını ölülerinin yanına gömerlermiş ve bunların arasında kereviz de varmış. Antik Yunan'da da önem verilmiş bu sebzeye. Hala yeminini ettiğimiz 'tıbbın babası' lakaplı hekim Hippokrates ise şöyle bahsediyor bu aromatik sebzeden; 'Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz, hem besininiz hem ilacınız olsun.' Ortaçağ'ın ünlü hekimlerinden Sainte Mildegarde ise kerevizden, 'her derde deva evrensel ilaç' diye bahsetmiş.

Yaprağı ve sapı sedefe karşı koruyucu etki
Yaprakları, sapları, kökü ve tohumu yani her şeyi kullanılıyor bu 'ilaç-gıda'nın.
Tohumlarıyla çay ve tentür yapılıyor. Yaprak ve sapları tam bir vitamin ve mineral kaynağı. Yüksek tansiyondan kansere, romatizmadan sedefe kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu etkileri mevcut. Duru ve temiz bir cilt için de çok önemli, düzenli tüketilmesi kanı toksinlerden ve zararlı yağlardan arındırıp sivilce oluşumunu engelliyor. İçeriğindeki bol miktardaki A, C ve B grubu vitaminleri, sedanonik anhidrit, sedanolin, palmitik asit ve limonen bu etkilerinden sorumlu. Kalorisi de oldukça düşük, bu etkisi bir de vücuttan su atıcı ödem çözücü etkileriyle birleşince diyet yapanlar için ayrı bir önem kazanıyor. Bir orta boy kerevizde yalnızca 10 kalori var.

DETOKS ÇORBASI
Yapraklarıyla birlikte taze kereviz bulabilirseniz eğer, pişmeye yakın yaprakları ince ince kıyarak ekleyin yemeğinize veya çorbanıza. Bereketli yapraklarından mutlaka artacaktır, onları da nane gibi kurutup ufalayın, et yemeklerinizde kullanın, verdiği aromaya inanamayacaksınız. Bu yaprakları demleyip 'kereviz çayı' yaparak toksinlerinizi de atabilirsiniz. Çok kaçırdığınız günün ardından midenizi de rahatlatacaktır bu çay.

Kerevizle hazırlayabileceğiniz en faydalı şey ise 'detoks çorbası' olacaktır. Bu çorba içerisine kerevizin kökü, sapı, yaprakları ile birlikte brokoli, karnabahar, lahana ve limon ekleyin. Yemeğe onunla başlayıp her öğün detoks yapabilirsiniz. Sağlıkla kalın, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirin.

TANSİYON KOLESTEROL VE KANSERE BİRE BİR
C vitamini yönünden oldukça zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının % 15 ini karşılar. 100 gr. kerevizde 2 mgr. A vitamini, 15 mgr. C vitamini, 4 mgr. kalsiyum, 10 mgr. potasyum ve 2 mgr. demir bulunur. İki orta boy kerevizde sadece 20 kalori vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar kerevizin kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterole kadar her türlü hastalığa karşı savaştığını ortaya çıkarmıştır. Amerika'da yapılan deneylerde, kerevizin içindeki kimyasal maddelerin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, canlılarda tümör oluşumunu önlediği ve tümör oluşum riskini % 38 ile % 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.
Her gün kereviz yiyen ya da kereviz suyu içen hastaların tansiyonunun düştüğü ve kan basıncının dengelendiği görülür. Kereviz suyu aynı zamanda stresi azaltır, uykusuzluğa iyi gelir ve baş ağrılarını engeller.

Diyet yapanlar için de faydalı olan kereviz suyu, tatlı ihtiyacını engeller. Sindirim sistemi ve böbrekleri dengeli çalıştırır. İyi çiğnenerek yenen kerevizler mideyi güçlendirir. Yorgunluğa ve iştahsızlığa iyi gelir.

NELERE FAYDALI?
Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar
İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır
Sinir yorgunluğunu engeller
Kanı pisliklerden temizler
Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır
Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar
Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır
Unutkanlığa iyi gelir
İdrarı söker
Kan ve süt yapar
Karaciğeri temizler
Yüksek tansiyona iyi gelir
Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır
Uykusuzluğu giderir
Baş ağrılarını geçirir
Mideyi güçlendirir

NASIL KULLANILIR?
Sofrada: Tohumu öğütülür. Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir. Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir. Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir.

SİNİRLERİ YATIŞTIRIR
Sağlık için: Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir. Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur.
Yaprağı çay gibi demlenerek içilir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.