BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 29 Mayıs 2017

27 Mayıs’ın arka planı

Aziz milletimizin kalbinde, ruhunda, tarihinde hiç ölmeyecek demokrasi şehidi rahmetli Adnan Menderes'i asan darbeci zihniyetin gerçekleştirdiği 27 Mayıs İhtilali'nin üzerinden 57 yıl geçti. Üzerinde askeri üniforma bulunan 37 darbeci subaydan oluşan Milli Birlik Komitesi iktidara el koymuştu. Ne tesadüf, CIA-Pentagon-NATO gladyosu kukla Fetullah'ın 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi militanları da 15 Temmuz'da yönetime el koymaya teşebbüs ettiler. 27 Mayıs 1960'da suskun kalmış, fakat bunun ızdırabını yıllardır yaşayan aziz milletimiz 15 Temmuz'da ayağa kalkarak, hainlere gereken tokadı atarak tarih yazdı. MİT Daire eski Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak, ruhu şad olsun, bir ziyaretimde, 27 Mayıs 1960 darbesinin İngiltere (Kraliçe'nin ünlü MI6 servisi) tarafından yaptırıldığını söyledi. GİZLİ İNGİLİZ -AMERİKAN BELGELERİNE göre 27 Mayıs Darbesi'nin arka planı şöyledir: "Askeri darbenin hazırlanışında NATO vardı. NATO emrindeki Türk ordusunun içinde nelerin olduğundan ya da oldurulmak istendiğinden ya da nelerin olması istendiğinden NATO'nun beynini teşkil eden İngiliz-Amerikan emperyalizminin haberi bulunuyordu.
Adnan Menderes'in, NATO'nun patronu olan ABD-İngiltere'den 'olur' almaksızın, 26 Haziran'da Moskova'ya gitmeyi planlaması dikkatle takip edilmiştir.
İran'da Musaddık'ı deviren ABD-CIA-MI6 ve Irak, Mısır darbelerinden sonra Adnan Menderes'in Rusya'ya yaklaşmasına tahammül edemedi. İslam dünyasının kılcal damarlarına kadar girmiş İngiliz İstihbaratı 1960 darbesini planladı.
1959 Şubatı'nda Başbakan Adnan Menderes'in uçağının Londra'da düşmesidüşürülmesinde İngiliz istihbaratının rolü hala esrarını korumaktadır. 27 Mayıs'ın gerçekleştirilmesinde, NATO gladyosu olarak yetiştirilen cuntanın kontgerilla subayları kullanıldı. Bu subaylar 1954'lerde 'Soğuk Savaş' strateji ve taktikleri açısından Amerika'da özel eğitiminden geçirilmişti. Ortadoğu'nun ve Osmanlı'nın kodlarını çok iyi bilen Derin İngiltere'nin (ABD'nin beyni de İngilizler'dir...) "Türkiye'yi yönetmek" için geliştirdikleri darbenin mutfağında/ başında General Cemal Madanoğlu bulunuyordu. Katıksız İngiliz muhibbiydi.
Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel'i Ankara'ya getirip cuntanın başına oturtarak kamuflajı tamamlanmasını sağlamıştır.
İngiltere için darbenin hazırlanışı ve gelişi Ankara'daki İngiliz Büyükelçisi Burrows tarafından ülkesine gün gün iletildiğini gizli belgeler göstermektedir.
Müdahaleden bir ay önce de ihtilalden bahsetmiş, 22 Nisan 1960 tarihli raporunda, taşrada çıkan olaylardan, ordu içindeki kaynamalara ve GENERAL-ALBAY isimlerine kadar bütün bilgileri çok detaylı bir şekilde elde etmişti! Selim Sarper, 28 Mayıs 1960 günü askeri cunta tarafından Dışişleri Bakanı olarak atandı.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Sir F. H. Miller, eski bir arkadaşı ve güvenilir bir meslektaşının, bakanı oluşundan çok memnundu. Darbeden 2 gün sonra İngiliz Dışişleri Bakanlığı (29 Mayıs 1960) Türkiye'deki askeri yönetimin tanınmasına bildirdi. 30 Mayıs'ta İngiltere ve Amerika 27 Mayıs askeri darbe hükümetini tanıdılar. İngiltere'nin Ankara büyükelçisi Burrows, cunta lideri Cemal Gürsel'le 31 Mayıs'ta görüştü. 'NATO, CENTO, Kıbrıs, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yapılan katkılar ve İngiltere'nin yardımı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne malzeme alımları (savaş gemileri) ortak yaklaşımımızdır' diyordu. İngiltere Kraliçesi Elizabeth Tahran'a giderken (6 Mart 1961) uçağını Ankara'ya çevirdi, Esenboğa'da Cemal Gürsel ile görüştü. Kraliçe askeri darbeden sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk yabancı devlet başkanıydı.

SONUÇ: Türkiyemiz üzerinde çevrilen küresel dümenleri, kurulan tezgahları iyi öğrenmek için üzerinden 50 yıl geçtikçe açılan TOP SECRET (Çok gizli) İngiliz belgelerine bakmak yeterlidir. Çünkü, her şeyi onlar çok iyi bilmektedir yani 'yapan en iyi bilir'. Darbeleri önceden bilmeleri ne altıncı his ne de bir medyum öngörüsü değildir. 9 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997, 15 Temmuz 2016 darbelerinin hepsi ABD/ İngiltere/NATO Gladyosunun eseridir...