BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 4 Temmuz 2015

Yeni Ortadoğu!

2003'te ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 'Ortadoğu'da 22 ülkenin haritası değişecektir' demişti. Aradan 12 yıl geçti, güney sınırlarınız ateş çemberi içinde. Irak üçe bölündü.
Suriye, üçe bölünmek üzere.
Libya ve Sudan 2'ye ayrıldı. SYKES PICOT ÇÖKTÜ. 1994'te, Amerika'da NEOCONlar derin devletin tüm enstrümanlarını ele geçirmişti.
Bu yıldan itibaren, Ortadoğu ve İslam coğrafyasında "küresel şekillendirme" ilk sinyallerini verdi. Bill Clinton, Mayıs 1997'de 'Yeni bir yüzyıl için Ulusal Güvenlik Stratejisi' adı verilen belgeyi imzaladı. Belgenin özü 'kendi çıkarlarına dayanan ekonomik milliyetçiliğin', gerekirse silah gücüyle dünyaya egemen kılınması üzerine bina edilmişti.
Aynı belgede Türkiye ve bulunduğumuz bölge ile ilgili şu cümleler yar alıyordu: "İki yüz milyon varillik petrol rezerviyle Hazar Denizi bölgesi (Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kafkasya, İran, Kuzey Irak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu) dünyanın artan enerji talebini karşılamada önemli bir rol oynamaya adaydır. Kendi petrol kaynaklarımız tükeneceğinden bu bölgedeki kaynaklara ulaşmak, yaşamsal çıkarlarımızdan biridir."
2002'de göreve gelen Yeni Türkiye lideri Tayyip Erdoğan, bir taraftan TÜRK ORDUSUNA VURUCU GÜÇ kazandırırken, diğer taraftan, BAĞIMSIZ DURUŞ VE MİLLİ POLİTİKA DOKTRİNİNİ adım adım uygulamaya aldı. Bugün, Türkiyemiz nerede?
Etrafımızda neler oluyor? Yakımızdaki ateşin yakıcılığı adım adım sınırlarımızda dolaşırken, Türkiyemiz içte ve dışta çok hassas köprülerden geçiyor. Türkiyemizi güzel Allahımız koruyor. Ülkemizin DEVLET AKLI saat gibi çalışıyor. Devlet Aklı'nın bileşenleri, Cumhurbaşkanı-Başbakan-Genelkurmay Başkanı ve TBMM görev başında.
Başkomutan-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019'a kadar görevde.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kuracağı yeni hükümetle en az 2 yıl (2017 yılına kadar) etkin konumda. Yeni Meclis oluştu.
Sadece Genelkurmay Başkanımız Necdet Özel emekli olacak, onun yerine Kara Kuvvetleri komutanı Hulusi Akar ve yeni kurmay heyeti göreve devam edecek.
100 yıl önce güney sınırlarımızı belirleyen SYKES-PİCOT çöktü.
Ortadoğu kaynıyor. Yeni ülkeler, parçalanan devletler, yeni devletçikler dönemini yaşanıyor. Böyle hassas bir döneme, Türkiye, hassas döneme, yeni Meclis, yeni genelkurmay başkanı Hulusi Akar'la giriyor. Bu yıl, Genelkurmay Başkanı olacak ve dört yıl boyunca, 2019'a kadar Genelkurmay Başkanı olarak görev yapacak.
Başkomutan-Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ve Hulusi Akar, 2019'a kadar görev başında. Demek ki, ülkemiz, 2019'a kadar kesintisiz DEVLET AKLI'na sahip olacak. Peki, Türk ordusunun başına 1,5 ay sonra resmen başlayacak "birinci başkanı" kim? Nasıl bir asker?
Göreve gelecek Akar'ın gönlündeki Türk subayı tarifi, bundan sonra şöyle olacak: "Sivil gibi düşünüp, asker gibi uygulayan. Çabuk düşünüp, hızlı karar verebilen..."
Nasıl asker?
Orgeneral Hulusi Akar, Kayseri doğumlu. 1952 doğumlu. BOSNA'DAKİ TÜRK KOMUTANDI. İtalya'nın Napoli şehrinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (AFSOUTH) İstihbarat Başkanlığı Kara İstihbarat Subaylığı yaptı, sonra da Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevini yürüttü. Orgeneral Akar'a göre, askeri lider için artık "yüksek bir savaşçı ruha sahip olmak" günümüz koşullarında yeterli değil. Bu çerçevede günümüz subayı, "çok yönlü" olmalıdır.

SONUÇ: Ortadoğu haritasının değiştiği bir dönemde Başkomutan-Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın, Türk devletini, "her senaryoya karşı hazıra geçirdiği" ve "En kötü senaryoya karşı stratejik planlar" hazırlattığı bir dönemde, Orgeneral Akar'ın, beraberce orduya yönetecek olması, Türkiyemiz için tarihi bir fırsat olacaktır. Birlik içinde Millet, STRATEJİK BEYNE SAHİP ülkemiz ve görev başında bulunan DEVLET AKLI ile
sıkıntılı günleri aşar gideriz.