PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 5 Mayıs 2010

Oğlum çıldırmış olmalı

Oğlum 5 yaşında ve sık sık öfke nöbetleri geçiriyor. Kafasını bir yerlere vurma şeklinde ve son zamanlarda kendini ısırma ve bizlere vurma şeklinde oluyor. Bu nöbetleri azaltmak ya da yok etmek için neler tavsiye edersiniz?

CEVAP
0-6 yaş arasında çocuklarımız ileride tüm kişiliklerini etkileyecek ve şekillendirecek süreçlerden ve komplekslerden geçerler. Anne memesinin terk edilmesinden, tuvalet eğitimine kadar aşılması gereken ciddi süreçleri vardır. Bununla birlikte genetik olarak taşıdığı özellikleri var. Ayrıca bazı organik beyin sendromları, dikkat eksikliği bozukluğu ve çocukluk depresyonu da bu tabloya yol açabilir.

AİLELERİMİZ DÜŞMAN GİBİ
3 ay sonra düğünüm var ve çok iyi anlaşan iki aile artık birbirlerini bile görmek istemiyor. Eşimle ben arada kalıyoruz. Ufacık bir olay o kadar büyüdü ki ayrılmanın eşiğine geldik. Ne olur bize yardım edin.

CEVAP

Aileleriniz birbirleriyle bu kadar iyi anlaşırken bir anda işlerin tersine dönmesi iyi yönetilememiş bir evlilik hazırlığı sürecine işaret etmektedir. İki aile arasındaki iletişim ve diyalogda bir sorun oluştu ve büyük ihtimalle her iki taraf da durumu alttan almak yerine haklılık ve haksızlık inadına taşıdılar. Bu tavır sizin için ve nişanlınız için çok yıpratıcı olur, travmatik olur ve yıllarca anısı sizi takip eder. 2 ayınız var. Ailelerinizi karşınıza alın, sizi seviyorlarsa alttan almalarını rica edin. Eğer yanaşmıyorlarsa ciddi tavır koyun. Soğukkanlı ve vakur olun.

ÇOK ASABİ OLUYORUM
17 yasımdayım bazı şeyleri çok kafama takıyorum. Karşımdaki insanı kırıyorum, sonra ağlıyorum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum asabi, çok sinirli davranıyorum. Farkındayım ama kendime hakim olamıyorum.

CEVAP

Siz ergenliğin en zor ve yönetilmek gereken dönemi olan orta dönemi geçmeye çalışıyorsunuz. Bu dönemde ergenler son derece gergin ve asabidir. Bunun yanında sinirli ve tahammülsüzdür. Bazı başka psikiyatrik bozukluklarda bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu ruhsal durumda eğer yönetmekte başarılı olamıyorsanız en kısa zamanda yardım alınmalıdır. Biraz zamana bırakırsanız da ergenliğin kendi dinamikleri içerisinde çözüm bulacağınıza inanıyorum. Çünkü bir kimlik krizi içerisindesiniz.

UYUYAMIYORUM...
Ariy bey benim sorunum artık dayanılmayacak boyutlanda. Uykuya dalarken duyduğum en ufak bir sesle sıçrayıp uyanıyorum. Uykum bölünüyor. Son zamanlarda tekrar eden bir durum bu. Moralim bir hayli bozuk. Uyku ilacı almak istemiyorum. Son çare olarak bitki çaylarını denemek istiyorum, yeterli olur mu?

CEVAP

Bu durum uykuya kafanızı boşaltmadan yattığınızın, gergin, sıkıntılı, endişeli ve kaygılı bir halinde olduğunuzun göstergesi. Öncelikle sizi bu kadar kaygılandıran sebep ortaya çıkarılmalı. Ayrıca psikiyatrik sınıflandırmalarda anksiyeteli bozukluklar olarak yer alan bozukluklar beyin kimyası ve genetik temellidir. İlaçla tedavi edilmesi gerekir. Uyku ilacı dediğiniz ilaçlar yıllarca yapılan araştırmalarda plaseboya karşı gösterdikleri başarılarıyla ruhsat almışlardır. Bitki çayları yan ve ikincil tercihlerdir. Sizi tedavi etmek yada iyileştirmek gibi bir faydaları bulunmamaktadır.

İLAÇLAR FAYDA ETMEDİ
Sayın hocam yıllardır tedavi görüyorum, bir türlü kendimi işe bağlayamıyorum. Kullanmadığım ilaç kalmadı diye bilirim, evham hastasıyım. 'Bipolar bozukluk' diyorlar dakikam dakikama uymuyor. Ne olursunuz bana yardım edin.

CEVAP

Evham hastalığı adı verilen hipokondriyazis mi yoksa anksiyeteli bozuklukları tanımlayan evhamdan mı bahsediyorsunuz. Ayrıca bir de iki uçlu duygudurum bozuklukları dediğimiz bipolar bozukluk teşhisi de konmuş. İki hastalık aynı anda mı görülüyor. Teşhis yanlış olabilir. Bu kadar çok ilaç kullanıp da düzelmeyen vakalarda sorunu nedenin tespitine taşımamız gerekmektedir. Psikiyatrik muayene olarak sağlıklı bir teşhis konulmasını ve çok değil az ve etkili ilaç kullanılmasını öneriyorum. Bazı psikiyatrik hastalıklar işlevselliğinizi etkilemek de ve bu yüzden acil tedavi almak gerekmektedir.

EŞİM ÇOK AGRESİF
3 yıllık evliyim ve eşimlesudan sebeplerden kavgaediyoruz Eşim çok sinirli sofrada"tuz veya su yok" yok diye esipgürlüyor. Psikoloğamı yoksaaile danışmanına mı gitmemizdoğru olur? Lütfen yardım edin.

CEVAP

Öncelikle ikisine de gitmeyin. Psikolog ve aile danışmanı ilk olarak başvuracağınız yer değildir. Eşinizi, tıp fakültesini bitirdikten sonra psikiyatri uzmanı olan ve hasta kabul etmeye ve tedavi etmeye tek yetkili olan psikiyatriste götürün.