ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 19 Ağustos 2023

Yasaya aykırı sözleşme geçerli değildir

Yeni işe giriyorum. Sözleşmede "Personele fazla çalışma için ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmeyecektir" maddesi var. İş sözleşmesine böyle bir hüküm koymaları mümkün mü? Sercan Kanuna aykırı hükümler içeren sözleşmelerin bu hükümleri geçerli değildir.
Sözleşmeye f'azla çalışma ücreti ödenme-yecektir', 'tazminat ödenmeyecektir' şeklinde hükümler konulması halinde yasaya aykırı olması nedeniyle geçerli olmayacaktır. Bu nedenle korkmanıza ya da dert etmenize gerek yok.

İşten ayrılmayı ve başka firmaya geçmeyi düşünüyorum. Başka firmadan güzel teklif aldım. İşyerime ne kadar zaman önce ayrılacağımı bildirmem gerekir? Bir sıkıncı yaşar mıyım?
İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlülüğü vardır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmenin sona erdirileceğini karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Bu nedenle işvereninizin de sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.