İzmir Bergama'da keçilerin toplum ölümü! 10 keçi belediye arıtma tesisinden içtiği sudan zehirlendi, can çekişerek öldü!

Bergama’da meradan sudan içen 10 keçi telef oldu. Yöre halkı, hayvanların ölüm nedenini çöp sızıntı sularının arıtıldığı tesisten doğaya verilen çıkış suyundan su içmesine bağlıyor. Toplu ölümler üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü arıtma suyundan numune alarak inceleme yapacak.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2024, 23:44 Güncelleme 26 Nisan 2024, 23:44
İzmir Bergama’da keçilerin toplum ölümü! 10 keçi belediye arıtma tesisinden içtiği sudan zehirlendi, can çekişerek öldü!

İÇİNDEKİLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bergama'da kurulan Evsel Atık Bertaraf Tesisinin yakınındaki merada otlayan 10 küçükbaş hayvan telef oldu. Ölen hayvanların ölmeden kısa süre önce çöp sızıntı sularının arıtıldığı tesisten doğaya verilen çıkış suyundan su içtiğini belirten yöre sakinleri, ölümlerin tesisten sızan sudan kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Toplu ölümler üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, arıtma tesisinin çıkış suyundan numune alarak analiz için akredite laboratuvara gönderdiğini belirtti.

HAYVANLAR ZEHİRLENEREK YERE YIĞILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Ocak ayında tesise gelen çöplerden sızan atık suların arıtılması için yapımını tamamladığı 'ileri biyolojik atık su arıtma tesisini devreye soktu. Dün arıtma tesisinin yakınlarında bulunan Armağanlar Köyü'ne ait merada otlayan keçiler, zehirlenerek bir bir ölmeye başladı. Keçilerin arıtma tesisinden çıkan suyu içtikten kısa bir süre sonra bulundukları yere yığıldıklarını fark eden çoban zehirlenmeye karşı keçilere ilaç enjekte etse de 10 keçi telef oldu.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK NUMUNE ALDI

Yaşanan olay sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü olayla ilgili inceleme başlattı. Toplu ölümlerin yaşandığı meraya giden il müdürlüğüne bağlı ekipler keçilerin içtiği iddia edilen arıtma tesisi çıkış suyundan numune alıp analiz için laboratuvara gönderdi. Yetkililer, çıkış suyundan alınan örneklerin analiz için laboratuvara gönderildiğini sonuçların en geç 10 güne kadar ellerinde olacağını belirtti. Olay yerine giden ekip, ölen keçilerden birine incelemek üzere el koydu. Öte yandan İlçe Tarım Müdürlüğü de ihbar üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulundu. İlçe tarım müdürlüğü yetkilileri laboratuvardan gelecek analiz sonucuna göre hareket edileceğini belirtti.

DOĞA OLUMSUZ ETKİLENMEYE DEVAM EDİYOR

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise tesisin yapımının ilk günden bu yana tartışmalara neden olduğunu hatırlattı. Katı atık tesisine karşı verilen mücadeleye de dikkat çeken Engel, "Bölge 1. Derece Tarım Arazisiydi. Bu tesisin yapılmaması için çok ciddi mücadele verdik. Gelinen aşamada arıtma tesisi yapıldığını söylediler ancak anlaşılan o ki doğa olumsuz etkilenmeye devam ediyor. 'Dağdan akan sudan keçiler zehirlendi' yönünde haberler yapılıyor ancak durumun bu kadar basit olduğunu düşünmüyoruz. Mutlaka su incelenmeli ve keçilerin ölüm nedenleri araştırılmalıdır. Sonuçlar da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bergama Çevre Platformu olarak olayın takipçisiyiz" dedi.

TARSİM SİGORTASINA DİKKAT

Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada kısa adı TARSİM olan tarım sigortasının önemine dikkat çekti. Bu tür durumlarda telef olan hayvanların Tarsim sigortası kapsamında olmasının büyük önem taşıdığını belirten yetkililer: "Sadece TARSİM Sigortası da değil aynı zamanda bu hayvanların kulaklarında küpe dediğimiz çiplerin de taktırılmış olması gerekiyor. Nasıl insanların nüfus cüzdanları varsa küçük ve büyükbaş hayvanların kimlikleri de bu çipler sayesinde kayıt altına alınıyor. Eğer telef olan hayvanlar sigorta kapsamında ve kulaklarında küpe bulunuyorsa ekspertiz arkadaşlar gidip yerinde tespit yapıyor. Ardından da hazırlanan rapor doğrultusunda üreticiye keçi başına ödeme yapılıyor. Aksi takdirde üretici telef olan hayvanları için herhangi bir ödeme alamıyor." diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN