''POS çalışmıyor'' diyenlere dikkat! Bakanlık uyardı: IBAN'a atılan para sizi suçlu çıkarabilir!

Son dönemlerde çok sayıda iş yerinin ödemeleri IBAN üzerinden talep ettiğine yönelik şikayetlerin artmasıyla maliye harekete geçti. Vergi müfettişleri, düzenli para aktarımı olan banka hesaplarını mercek altında tutuyor. Ayrıca Maliye'nin gelir ve harcama uyumuna dair analizlerini de hızlandırdığı bildirildi.

Giriş Tarihi 13 Nisan 2024, 14:30 Güncelleme 13 Nisan 2024, 14:30
’’POS çalışmıyor’’ diyenlere dikkat! Bakanlık uyardı: IBAN’a atılan para sizi suçlu çıkarabilir!

İÇİNDEKİLER

Vergi müfettişleri vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine kredi kartı ödemesi kabul etmeyip IBAN'a havale isteyenlere ceza uygulamak üzere çalışma başlattı. Buna göre vergi müfettişleri, sürekli para gönderilen banka hesaplarını sıkı bir biçimde inceleyecek.

Bankaların, kredi kartı okuma makinesi (POS ve imprinter cihazı) üzerinden yapılan satış bilgilerini Malive ile paylaşması sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, "IBAN ile ödeme" işlemlerini mercek altına aldı.

Bu yöntemle yapılan ödemelerde hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisi kayıtlara geçeceği için, pek çok işletmenin vergi kaçırmak için ödemeleri bu yöntemle almak istediği, bu durumun da vergi kaybına yol açtığı belirlendi.

Tespit edilen sayının oldukça fazla olduğu kaydedilirken; vergi müfettişlerinin, kart ile ödeme almak yerine IBAN'a havale isteyen işletmeler için harekete geçtiği belirtildi.

İSTEMEDEN SUÇLU ÇIKABİLİRSİNİZ

Yetkililerin, IBAN hesabına para gönderilen kişilerin yasa dışı bir faaliyette de bulunmaları halinde, o hesaba IBAN yoluyla para gönderen herkesin de aynı suç ile itham edileceğini söylediği aktarıldı.

Maliye yetkililerinin vatandaşları uyararak, "Aynı zamanda alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı zaman tüketici şikâyetine dayanak oluşturacak bir belge de ortada olmayacak" açıklamasını yaptığı ifade edildi.

KAYITDIŞI TAKİBİ HIZLANDI

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, kazanç ve harcamasında büyük farklar olan kişileri tespit etmedeki çalışmalarına hız verdi. Banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkarak kazançlarına kıyasla lüks yaşam emareleri bulunanlar, gerçek kazançlarını beyan dışı bırakanların denetim kapsamına alındığı bildirildi. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz" dediği ifade edildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN