Bir daha asla arayamayacaklar! 0850'li telefonlardan gelen aramaları tarihe gömecek adım

"0850", "0216" ve "0212" gibi numaralardan gelen aramalarla vatandaşları kandırmaya çalışan dolandırıcılar yeni abonelik satma bahanesiyle tüketiciyi sürekli arayarak rahatsız ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet ve telefon aboneliği sahtekarlarına karşı önemli bir adım atarak tüketici haklarını koruma yolunda önemli bir düzenlemeye imza attı. Bu düzenlemenin ardından merdiven altı çağrı merkezleri tarihe karışacak.

Giriş Tarihi 01 Ekim 2023, 18:47 Güncelleme 01 Ekim 2023, 18:48
Bir daha asla arayamayacaklar! 0850’li telefonlardan gelen aramaları tarihe gömecek adım

İÇİNDEKİLER

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yeni bir düzenleme için harekete geçti. Bu hamle Son dönemde giderek artan "0850", "0216", "0212" gibi numaralardan gelen aramalarla vatandaşları dolandırmaya çalışanlar merdiven altı çağrı merkezlerini ortadan kaldıracak.

Yapılan düzenlemeye göre, artık yeni bireysel aboneliklerde pazarlama ve tanıtım amaçlı vatandaşların aranması ile abonelik süreci başlatılamayacak.

Sadece internet servis sağlayıcılarının kendi kurumsal kanalları üzerinden ya da BTK'ya kayıtlı resmi çağrı merkezleri aracılığıyla yapılacak aramalarla vatandaşların üyelik kaydı oluşturulabilecek.

Aksi takdirde başlatılan abonelik sözleşmesi geçersiz sayılacak ve bu durumdan tüketiciyi kendi şirketine geçiren sağlayıcı sorumlu tutulacak.

KÖKÜ KAZINACAK

Bu düzenleme sayesinde, merdiven altı çağrı merkezlerinin tüketici mağduriyetlerine yol açmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türkiye genelinde 150'den fazla merdiven altı çağrı merkezi tespit edilmiş durumda ve bu merkezlerin bir telefon operatörünün altyapısını kullanarak tüketicileri başka operatörlere geçirmeye çalıştığı ortaya çıkarıldı.

BTK'nın bu önlemi, tüketicilerin daha güvenli ve şeffaf bir şekilde internet ve telefon abonelikleriyle ilgili işlemlerini yapmalarına yardımcı olacak.