Tarih severlere özel rota! İşte Ege turunda gezilebilecek antik kentlerden bazıları: Milet, Bergama, Efes...

Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan, coğrafi konumuyla dünyanın önemli geçiş güzergahlarından biri olan ülkemiz, bu birikimin izlerini taşıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2023 Güncelleme 15 Eylül 2023, 07:01
Tarih severlere özel rota! İşte Ege turunda gezilebilecek antik kentlerden bazıları: Milet, Bergama, Efes...

İÇİNDEKİLER

Ege Bölgesi, denizi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel eserleriyle de seyahat tutkunlarını çekiyor. İşte Ege turunda gezilebilecek antik kentlerden bazıları...



PAMUKKALE-HİERAPOLİS
Çaldağı'nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ve geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis arkeolojik kenti, antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biridir. Denizli'ye 2 km uzaklıkta bulunan bu alan, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.



BERGAMA
Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 2014 yılında dahil edilmiştir. Kültürel Peyzaj kategorisinde Dünya Miras Listesi'ne alınan alan, Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere 9 bileşenden oluşmaktadır.



MİLET
Milet, Aydın'ın Didim ilçesi sınırlarındadır. Priene Antik Kenti'ne 20 km mesafedeki Milet'te ilk yerleşimin M.Ö. 2000 ortalarından başlamak üzere Myken kolonisi varlığı ile görüldüğü bilinmektedir. Daha sonra Milet, İonialılar tarafından tekrar kurulmuştur. İonia'nın en önemli şehir limanlarından birisidir.

Ören yerinde Milet Tiyatrosu, Faustina Hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Virgilius Capito, hamam, Türk hamamı, Athena Tapınağı stadium, delphinion, liman anıtı, agora, Zeus Olympios Temenosu, bouleuterion (Senato Binası), mısır tanrılarının temenosu kalıntıları bulunmaktadır.

EFES
Efes bugün sadece Türkiye'nin değil dünyanın da tanıdığı en popüler antik kentlerden biridir. UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne alınan Efes'teki 24 bin kişilik tiyatro 'dünyanın en büyük antik tiyatrosu' olma özelliği taşır. İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içindeki antik Efes kentinin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırma ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç Çağları ve Hittitlere ait yerleşimler saptanmıştır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN