Almanya'da gizli zam kurnazlığı! Rusya-Ukrayna savaşı etikete yansıdı: Gramaj düşüyor fiyat artıyor

Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomik krizi tetikledi. Almanya da bundan en çok etkilenen ülke oldu. Doğalgaz fiyatının yüzde 500, kiraların yüzde 100 arttığı Almanya’da enflasyon yüzde 6.2 olarak açıklandı. Son olarak marketlerdeki gramaj oyunu tepkilere neden oldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2023 Güncelleme 01 Eylül 2023, 07:00
Almanya’da gizli zam kurnazlığı! Rusya-Ukrayna savaşı etikete yansıdı: Gramaj düşüyor fiyat artıyor

İÇİNDEKİLER

Küresel kriz, büyük ekonomik gücü olan Almanya'yı karıştırdı...

Rusya-Ukrayna savaşıyla doğalgazdaki yüzde 500'lük fiyat artışı, yaz ayında farklı sorunları beraberinde getirdi. Önce kiralar yüzde 100'e yakın arttı. Alman medyası bu durumu, "Soyguncular" olarak yorumladı.

Yetmedi şimdi de market oyunu başladı. Emeklilere neredeyse zam yapmayan Almanya, çalışan orta kesiminde maaşına sadece yüzde 4 zam yaptı.

Dolayısıyla Almanlar'ın alım gücünde büyük bir problem ortaya çıktı. Gıda şirketleri de zammı az tutmak için gramaj oyununu tercih etti. Bild'in verdiği örneklere göre, daha önce 600 ml olan ve 4,45 euroya satılan bir gargara, 500 ml yapılarak 4,95 euroya satılıyor.

Böylece yüzde 33 zam yapılmış oluyor.

Başka bir örnekte markanın da adını değiştiren firma, 250 gramlık ekmek rulosunu 1,39 euroya satarken yeni ismiyle birlikte 150 grama düşürerek 1,86 euroya piyasaya sürdü.

Firma, böylelikle yüzde 127 zammı gizlice uyguluyor. 400 kalem üründe bu uygulama yapılınca Almanlar isyan bayrağını açtı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN