Antalya'da sel felaketi! Kumluca ve Finike'de yollar göle döndü, otomobiller sürüklendi, evleri su bastı: İki ilçede okullar tatil edildi

Son dakika haberi! Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde akşam saatlerinde etkisini artıran yağmur, gece sel felaketine dönüştü. Taşan derelerden akan sel suları ile park halindeki otomobiller sürüklenirken, her iki ilçede çok sayıda ev ve iş yerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. AFAD ekiplerinden destek istenirken, yıkılan köprüler nedeniyle iş makinelerinin çalışamadığı belirtildi. Kumluca ve Finike'de ilk ve orta dereceli okullara 1 gün süreyle ara verildiğini duyurdu. Vali Yazıcı, devletin yaraları saracağını vurgulayarak, "Buraya gelmeden önce İçişleri ve Dışişleri bakanlarımızla görüştüm. Tüm vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileklerini ilettiler" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 can kaybının olduğunu açıkladı. Sel bölgesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgedeki son durumu paylaştı. Soylu, "Selde 497 araç ve yaklaşık 100 konut hasar gördü" dedi. Açıklamalar sonrası Bakan Soylu vatandaşla bir araya geldi.

Giriş Tarihi 12 Aralık 2022, 05:50 Güncelleme 13 Aralık 2022, 01:50
Antalya’da sel felaketi! Kumluca ve Finike’de yollar göle döndü, otomobiller sürüklendi, evleri su bastı: İki ilçede okullar tatil edildi

İÇİNDEKİLER

Antalya'nın Kumluca ilçesinde kuvvetli yağışın ardından derelerin taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. İlçede dün öğleden sonra başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak sonrası dereler taştı. Kent merkezine ulaşan sel, su baskınlarına yol açtı.


İÇİŞİLERİ BAKANI SEL BÖLGESİNDE
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sel bölgesinde açıklamalarda bulunuyor.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamarından satır başları şu şekilde;
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde sel nedeniyle 100 konut, 920 iş yeri, 497 araç ve 12 bin 500 dönüm seranın hasar gördüğünü açıkladı.

Soylu, Antalya'nın Kumluca ilçesinde sel olayının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Soylu, tüm kurumların işbirliği içinde ilk andan itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bölgede hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Soylu, "Şu ana kadar 701 personel, AFAD dahil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlardan görevlendirildi. Şu ana kadar 497 araç hasar gördü, yaklaşık şu ana kadar 100 konutun hasar gördüğü tespit edildi ama tespit devam ediyor, 920 iş yerinde hasar tespiti söz konusu. Arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar." diye konuştu.

Kumluca'da önemli bir sera alanının bulunduğunu anımsatan Soylu, selden sera alanlarının da zarar gördüğünü bildirdi. Seralardaki hasar tespit çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Soylu, "Kumluca ilçesinde yaklaşık 50-55 bin dönümlük bir sera olduğu değerlendiriliyor, bunun 12 bin 500 dönümünde şu ana kadar bir zarar var, çalışmalar devam ediyor ve bu zararı arkadaşlarımız tespit edecekler. Tarım Bakanlığımız da bu konuda devrede."

YARALAR SARILACAK
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaşanan sele ilişkin tek tesellinin can kaybının olmaması olduğunu belirterek, yaraları birlikte saracaklarını söyledi.

Soylu, Kumluca'da selden evleri, iş yerleri ve seraları zarar gören vatandaşları ziyaret ederek, "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Bölgede incelemelerde bulunan ve çalışmalar hakkında bilgi alan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kumluca ve Finike'de dün geceden itibaren şiddetini artıran yağışın hem tarım alanlarına hem şehir merkezine zarar verdiğini anımsattı.

Özellikle Kumluca ilçesinin büyük oranda etkilendiğini ifade eden Soylu, yağışın metrekareye 200 kilogramın üstünde hatta 300-350 kilogram civarında düştüğü yerler olduğunu bildirdi.

Şiddetli yağış nedeniyle Gavur Deresi'nin taştığını ve seraların, tarım alanlarının, konutların, iş yerlerinin olumsuz etkilendiğini dile getiren Soylu, çok sayıda iş yerinde, evde, araçta hasar oluştuğunu söyledi.

Geceden itibaren Vali Ersin Yazıcı'nın, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, AFAD, Karayolları gibi tüm kurum ve kuruluşların koordineli bir şekilde çalıştığını vurgulayan Soylu, ekiplerin büyük bir gayretle çalıştığını, zarar gören ev ve iş yerlerinin temizliğini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bölgede hasar tespit çalışmalarının da başladığına da işaret eden Soylu, en kısa zamanda sonuçlanacağını dile getirdi.

"GÜCÜMÜZ YETTİĞİNCE DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARIYLA BURADAYIZ"
Derenin taşması sonucu böyle bir tablonun yaşandığını aktaran Soylu, şunları söyledi:
"Şükredeceğimiz tek şey can kaybıyla karşılaşmadık. Kalp krizi hadisesi oldu ama sele bağlı olup olmadığı arkadaşlarımızın yaptığı tespitler sonucunda oluşacak. 150 gönüllümüz var, 100 jandarmamız geldi, vatandaşlarımıza temizlikte yardımcı olmak için. Sayıyı 500'e çıkaracağız. Belediyenin altındaki 3 dönümlük otoparkta ciddi derecede araçlar var, tavanına kadar su dolmuş durumda. Ankara ve İzmir'den DSİ ve AFAD ile yüksek su çekebilecek pompalar getiriyoruz, bu suyu onlarla çekeceğiz. Evlerin asansör boşluklarında ciddi derecede su var, onlar çekilecek. Burada vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da sık sık bilgilendirdiklerini belirten Soylu, kendisinin de vatandaşı yalnız bırakmama konusunda talimatları olduğunu kaydetti.

Bugüne kadar çok sayıda afetle karşı karşıya kalındığını ve her zaman vatandaşın yanında olduklarını vurgulayan Soylu, "Bir taraftan sel, yangın, deprem, hortum da dahil olmak üzere birçok afetle karşı karşıya kaldık, hiçbirisinde vatandaşımızı yalnız bırakmadık, bırakmayız da. Gücümüz yettiğince devletin bütün imkanlarıyla buradayız, burada olmaya devam edeceğiz." dedi.

"CAN KAYBIMIZ YOK, TESELLİMİZ BU"
Bakan Soylu, hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra gerek tarım alanlarında gerekse iş yerlerinde vatandaşa gerekli yardımın sağlanacağını ifade etti.

Tarım ve Orman, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları başta olmak üzere tüm bakanlıkların işbirliği içinde gerekli destekleri sağlayacağını bildiren Soylu, "Yaraları inşallah birlikte saracağız. Can kaybımız yok, tesellimiz bu. Diğerlerini el birliğiyle toparlayacağız." dedi.

Bölgenin acil afet bölgesi alanı olarak ilan edilip edilmeyeceği yönündeki soruya ise Soylu, şu anda ilk yapılan çalışmaların hasar tespiti ve temizlik olduğunu, ileriki çalışmaların ise herhangi bir sıkıntı oluşmayacak şekilde gerçekleştirileceğini belirtti.



BAKAN SOYLU, ANTALYA'DA SELDEN ZARAR GÖRENLERİ ZİYARET ETTİ

Soylu, selden etkilenen seraları ve iş yerlerini gezdi, saha çalışmalarını yerinde inceledi. Afetzedelere "geçmiş olsun" dileklerini ileten Soylu, zararların giderilmesi konusunda gerekli desteğin sağlanacağını dile getirdi. Kumluca Kaymakamlığında ilgili birim müdürleriyle koordinasyon toplantısı yapan Soylu, dün geceden itibaren yaşananlar hakkında bilgi aldı.



Soylu, selden etkilenen seraları ve iş yerlerini gezdi, saha çalışmalarını yerinde inceledi. Afetzedelere "geçmiş olsun" dileklerini ileten Soylu, zararların giderilmesi konusunda gerekli desteğin sağlanacağını dile getirdi. Kumluca Kaymakamlığında ilgili birim müdürleriyle koordinasyon toplantısı yapan Soylu, dün geceden itibaren yaşananlar hakkında bilgi aldı.



MEHMETÇİK AFETZEDELER İÇİN SEFERBER OLDU

Bölgede etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle yaşanan selden zarar gören yöre halkının yaralarının sarılması için tüm kurum ve kuruluşlar göreve koştu. Bir yandan selde sürüklenerek tahrip olan araçlar çekildi, çamur dolan yollar ve iş yerleri devlet vatandaş işbirliğinde temizlendi. İl Jandarma Komutanlığında görevli askerler de selzedelerin imdadına koştu. Ekipler, evini ve iş yerini su basanların temizlik çalışmalarına yardım etti. Jandarma erlerinin özverisi, mağdur vatandaşları duygulandırdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede görevli askerleri ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemeleri sırasında açıklama yapan Soylu, ilçe halkının sel nedeniyle zor anlar yaşadığını söyledi. Devlet olarak her zaman vatandaşın yanında olduklarını, bu tür afetlerde tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde görev yaptığını belirten Soylu, "Şu anda 350 jandarmamız burada görev yapıyor. Hem yollarda hem de vatandaşın suya, çamura batan eşyalarının temizlenmesinde yardımcı oluyor. Gönüllüler bir tarafta, jandarmamız bir tarafta çalışıyor. Herkes elini taşın altına koymuş durumda. Meseleye devlet meselesi olarak bakmamak lazım, kardeşin kardeşe olan bir desteği olarak bakmak lazım." diye konuştu.

Soylu, herkesin büyük bir gayret içinde çalıştığını, yaraların en kısa zamanda sarılacağını ifade etti. İlçedeki emniyet güçlerinin sayısını da artırdıklarını aktaran Soylu, "Polislerimiz de burada. Bu tip günlerde esnaf bazen dükkanını açık bırakmak zorunda kalıyor, onun için sokak güvenliğinin de en iyi şekilde temin edilmesi gerekiyor." dedi.



"ASKERLERİMİZ, EVLATLARIMIZ GİBİ YARDIMA KOŞTULAR"

İlçede 20 yıldır esnaflık yapan Oğuz Coşkun, sabah dükkana geldiklerinde kötü bir sürprizle karşılaştıklarını kaydetti. İlk defa böyle bir afet yaşadıklarını dile getiren Coşkun, mağduriyetlerinin giderilmesi için herkesin canla başla çalıştığını vurguladı.



Esnaflardan Dudu Coşkun da kendilerine yardım eden askerlere teşekkür etti.Askerlerin evlatları gibi kendilerine destek verdiğini anlatan Coşkun, "Başımıza bir iş geldiğinde askerlerimiz her zaman yanımızda. Çok şükür can kaybı yok. Askerimizle halkımızla el ele verdik. Allah bir daha böyle bir afet göstermesin. Askerlerimiz de burunları bile kanamadan memleketlerine, ailelerine kavuşsunlar inşallah." ifadesini kullandı. Ayakkabı dükkanı işleten Rukiye Ergül ise suyla dolan iş yerinde büyük hasar meydana geldiğini belirtti. Ergül, "20 senedir buradayız, daha önce böyle bir şey yaşamadık. Dükkanda tüm ayakkabılar suyun, çamurun içinde kaldı. Sağ olsunlar askerlerimiz, evlatlarımız gibi yardıma koştular. Canla başla mücadele ediyorlar." açıklamasında bulundu.

OTOMOBİLLER SÜRÜKLENDİ! SERALAR SULAR ALTINDA KALDI | VİDEO İZLE

Belediye hoparlörlerinden yapılan anonslarla, vatandaşlara evlerinden çıkmamaları, güvenli yerlerde kalmaları uyarısında bulunuldu.

İlçe merkezinde sel nedeniyle bazı araçlar sürüklendi, araçlarda mahsur kalanlar iş makinelerinin yardımıyla kurtarıldı.

İlçede etkisini sürdüren sağanak nedeniyle zaman zaman kısmi elektrik kesintileri de yaşanıyor.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Merkezdeki bütün köprülerin yıkılmasından dolayı yağmur suları taşkınlara sebep olmuştur, zemin katlar ve arabalara zarar vermektedir. Vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

İKİ İLÇEDE EĞİTİME ARA VERİLDİ
Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, dün öğleden sonra başlayan ve akşam saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak nedeniyle derelerin taştığını, ilçe merkezinde de sel ve su baskınları yaşandığını kaydetti.

Birçok ev ve iş yerinde hasar oluştuğunu belirten Erdemir, "Su baskınlarının yaşanmaya başlamasıyla birlikte gerek belediyemiz gerek kolluk kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri alarak afeti en az hasarla atlatmak için canla başla çalışıyorlar. Yaptığımız değerlendirmede ilçemizde tüm okullarımızı bir gün süreyle tatil etme kararı aldık. Bizler sahadayız, ekipler gelen ihbarları değerlendiriyorlar. İnşallah en az zararla bu afeti atlatırız." dedi.

Yağışın azaldığını ancak sahada çalışmaların devam ettiğini, bazı yollarda ulaşımın kısmen açıldığını dile getiren Erdemir, "Çok sayıda evde su baskınları oldu, çok şükür can kaybımız yok. Toptaş köprüsü yıkıldı, bazı yollarda sel nedeniyle hasarlar oluştu." bilgisini verdi.

Öte yandan, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Gavur Deresi'nin taşması nedeniyle oluşan sel sonucu, üç noktada yol trafiğe kapandı. Kumluca ilçesinin Kemer ilçesi istikameti çıkışı ile Kumluca-Finike kara yolu ve Altınyaka Mahallesi kesişiminde ulaşım sağlanamıyor.

Bölgede, ekiplerin çalışmaları sürüyor.

FİNİKE'DE BAZI MAHALLELERDE SU BASKINLARI OLUŞTU
Finike Kaymakamı Musa Kazım Çelik de ilçede yağış nedeniyle yaklaşık dört mahallede sıkıntı yaşandığını söyledi. Bazı evlerde su baskınları olduğunu ve evde mahsur kalanların ekipler tarafından çıkarıldığını aktaran Çelik, sahada çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Çelik, ilçedeki okulların çocukların güvenliği açısından bir gün tatil edildiğini bildirdi.

BAKAN SOYLU BÖLGEYE GİDİYOR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 can kaybının olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Kumluca'da ciddi hasar var, İçişleri bakanımız bölgeye gidiyor." dedi.

VALİ YAZICI BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise Kumluca ilçesinde incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yazıcı, AA muhabirine, bölgede çok ağır bir yağış yaşandığını ve metrekareye 207 kilogram yağmur düştüğünü söyledi.

Yağışın ilçe merkezi ve bazı kırsal mahallelerde ciddi sıkıntılara neden olduğunu aktaran Yazıcı, "Sabah 08.00'e kadar çok sayıda ihbarımız oldu, ihbarlara gidildi. İlçe merkezinde sular büyük oranda çekilmiş durumda. İki kırsal mahallemizde, iki taşan derenin ilçe merkezinde oluşturduğu sıkıntılar vardı. O sular çekildi." dedi.

Ortaköy ve Toptaş mahallelerinde köprüler yıkıldığı için ulaşımda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Yazıcı, sorunun giderilmesi için DSİ ve Karayolları ekiplerinin bölgede çalışma yaptığını bildirdi.

Yazıcı, bu iki bölgeye uzak da olsa alternatif yollar bulunduğunu, normal ulaşımın sağlanması için geçici de olsa çözümler üretilmeye çalışıldığını kaydetti.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Kumluca ilçe merkezinde, ana yollarda temizlik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"İş yerlerini ziyaret ediyoruz. Heyetleri kurduk. Bir an önce zarar gören iş yerleri, evler ve araçlarla ilgili hasar tespitleri yapılacak. Bugün, en geç yarın hasar tespit çalışmalarımızı tamamlamış oluruz. Tabii tarımla ilgili de ekiplerimiz sahada. Tarımsal zararlara ilişkin Kumluca'da daha önceki yıllardan tecrübeliyiz. Bu bölgede ilk defa olmuyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimiz zarar gören seraları tespit ediyor. Akşamüstü ne kadar alanda ne kadar seranın zarar gördüğünü dekar olarak verebiliriz."

"ÇOK SAYIDA VATANDAŞ MAĞDUR OLDU"
Vali Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile selden en fazla kişinin zarar gördüğü Kavaklıkuyu Caddesi'ndeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çok sayıda vatandaşın mağdur olduğunu dile getiren Yazıcı, esnafın dükkanlarını temizlemeye çalıştığını, belediye ekiplerinin de bodrum katlara dolan suları tahliye ettiğini anlattı.

Bir çiftçinin hayatını kaybettiğini aktaran Yazıcı, "Daha önce bypass olmuş 44 yaşındaki bir vatandaşımız, su altında kalan serasına bakmaya gittiğinde orada kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırıldı ama maalesef vefat etti. Böyle bir kaybımız var. Selle direkt ilgili bir durum değil, serada kalp krizi geçirmiş." dedi.

Yazıcı, devletin yaraları saracağını vurgulayarak, "Buraya gelmeden önce İçişleri ve Dışişleri bakanlarımızla görüştüm. Tüm vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileklerini ilettiler. Teyakkuz halindeyiz, kriz merkezlerimiz kuruldu. Ciddi miktarda hasar gören, mağdur olan vatandaşımız var. Devletimiz bu hasarları karşılayacaktır." ifadelerini kullandı.

SURİYELİ 4 ÇOCUK KURTARILDI
Finike'nin Yeşilyurt Mahallesi'nde de sel büyük zarara yol açtı. Seralar ve narenciye bahçeleri su altında kalırken, araçlar selde sürüklendi. Sel sırasında bir evle beraber istinat duvarı yıkıldı. Kale Mahallesi'nde su basan evde ekipler tarafından kurtarılan Suriyeli ailenin çocukları Muhammed Emir Cezeri (4), Zuhey Cezeri (7), Halit Cezeri (9), Melek Cezeri (3) ve Rim Ibrahim (27), Finike Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Çocukların hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi. Yıkılan ev ise kullanılamaz hale geldi. Aynı mahallede sel nedeniyle yolun ortasında çukur oluştu.

Selin vurduğu Kumluca ve Finike'de ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

'DAĞLARDAN KORKUNÇ BİR SEL GELDİ'
Şiddetli yağış, Demre ilçesinde de hasara neden oldu. Köşkerler, Beymelek ve Belören mahalleleri, aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Köşkerler Mahallesi'ndeki bazı evlerin duvarları yıkıldı. Demre'yi Belören ve Çağman mahallelerine bağlayan karayolunun yanı sıra bölgedeki ara yollar ulaşıma kapandı. Beymelek Mahallesi'ni Yukarı Beymelek mevkisine bağlayan ana yol ve ara yollar kapandı.

Demre Belediyesi'ne bağlı ekipler gece boyunca kapanan yolları açma, sel sularını önleme çalışması yaptı. Belediye Başkanı Okan Kocakaya, "Dağlardan korkunç bir sel geldi. Önüne gelen yol, duvar, sera her şeye zarar verdi" dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Ekiplerin seraları incelediğini dile getiren Vali Yazıcı, Kavaklıkuyu Caddesi'nde mağdur esnafı ziyaret ettiklerini belirtti. Belediye ekiplerinin bodrum katlarındaki suların tahliyesi için çalışma yaptığını anlatan Vali Yazıcı, vatandaşların da iş yerlerindeki suları boşaltmaya çalıştığını ve temizlik yaptığını aktardı.

Vali Yazıcı, "Ekiplerimizin hasar tespiti için iş yerleri, mağdur vatandaşlarımızın konutları ve araçlarla ilgili tespitleri en kısa sürede bitireceğiz. Akşama kadar bitirmeyi hedefliyoruz, olmazsa yarına biter" diye konuştu.

SU BASAN SERASINI KONTROLE GİDEN ÇİFTÇİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Vali Yazıcı, can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Yazıcı, şunları söyledi:
"Sadece 1 vatandaşımız daha önce bypass olan 78 doğumlu vatandaşımız su altında kalan serasına kontrole gittiğinde kalp krizi geçirdi. Hastaneye götürülen vatandaşımız ne yazık ki vefat etti. Devletimiz yaraları saracak. İçişleri Bakanımız ve Dışişleri Bakanımız vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileğini iletti. Gece 02.30'dan itibaren teyakkuz halindeyiz, kriz merkezlerimiz kuruldu. Takipteyiz, can kaybı olmaması sevindirici ama ciddi miktarda hasar gören yer ve mağdur vatandaşımız var. Büyük geçmiş olsun."

BAŞKAN BÖCEK: 2 İTFAİYE ARACIMIZ KAYBOLDU
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise "Mal canın yongası, can kaybımız yok ama her yer çamur. Her yer afet ile ilgili sıkıntı görmüş. Biz de 01.15 itibarıyla tüm ekiplerimiz, araç gereçle çalışmalara başladık. 25 itfaiye aracı, 38 iş makinesi, 10 kamyon yer aldı. Köprümüz yıkıldı. 2 itfaiye aracımız kayboldu. 167 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyor. Büyük afet üzgünüz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.

Belediyeye ait itfaiye araçlarının kurtarma çalışmasına giderken sele kapılıp sürüklendiği, çalışanların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Göksu Mahallesi'nde sel sularına kapılarak kaybolan itfaiye araçları ise öğle saatlerinde kanalda bulundu.

AKSU'DA ARAZİLER SU ALTINDA KALDI
Sabah saatlerinde Antalya merkezden Aksu ve Serik ilçelerine doğru ilerleyen yağışlı sistemle oluşan kuvvetli yağmur nedeniyle Aksu ilçesinde de çok sayıda narenciye bahçesi ve arazi su altında kaldı. Yağışlar Antalya Havalimanı'ndaki uçuşları da kısmen etkiledi. Bazı uçuşların saatlerinde değişiklikler yaşandı.

MUĞLA'DA BAŞLADI ANTALYA'YI VURDU
Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, yağışın ardından değerlendirmede bulundu. Cuma gününden bu yana uyarılar yaptıklarını hatırlatan Gültekin, "Orta Akdeniz üzerinden inen yağışlı bir sistemin özellikle batıda Muğla'dan başlamak üzere bölgemizi etkilemesini bekliyorduk. Dün Muğla'da metrekareye 135 kilograma varan etkili yağışlar oluştu. Akabinde de akşam saatlerinden itibaren Antalya'nın batı ilçelerinde yağış etkili oldu. Yağış özellikle dün gece Kumluca, Finike hattında etkili oldu" dedi.

SON 24 SAATTE 253 KİLOGRAM YAĞDI
Sabah saatlerinden itibaren yağışın Antalya merkezde etkili olduğunu ve metrekarede 45 kilogramı bulduğunu, yağışlı sistemin doğu ilçelerine doğru kaydığını anlatan Gültekin, "Finike'nin yüksek kesimlerinde Saklısu mevkiinde 253,8 kilogram yağış kaydedildi. Özellikle selin meydana geldiği Kumluca merkezde 207,8 kilogram yağış aldı. Finike merkezde 200,1 kilogram yağış görüldü. Bunlar çok ciddi yağışlar ve aşırı yağış kategorisinde. Dolayısıyla bu yağışlar bazı noktalarda dere taşmalarına yol açtığı için de seller meydana geldi" diye konuştu.

YARIN AKŞAM İÇİN UYARI
Gültekin, bugün için batıda ciddi bir yağış beklentisi olmadığını, Antalya'nın doğu ilçelerinde devam edeceği uyarısında bulundu.

Gültekin, şu ifadeleri kullandı:
Doğu ilçelerde yine 100 kilogram üzeri yağışlar bekleniyor. Yağışlı sistem bugün akşam saatlerinden itibaren Antalya'yı terk ediyor. Yalnız hemen akabinde yarın akşam saatlerinden itibaren de yeni bir yağışlı sistemin gelişini görebiliyoruz. Akşam saatlerinde yarın Kaş, Finike, Kumluca tarafları kuvvetli yağış almaya başlayacak, gece yarısından sonra Antalya merkez ve doğu ilçelerinin kuvvetli yağış sistemi içerisine girmesini bekliyoruz. Yarınki yağışlarda ise 50 kilogram ve üzeri çok kuvvetli yağışlar bekliyoruz.

MAHSUR KALANLARI POLİS KURTARDI
Antalya'da etkili olan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Evinde yemek hazırladığı esnada evini su basan ve evde mahsur kalan engelli kadın ve yaşlı anneyi polis kurtardı. Tabanı suyla dolu olan evde kanepede oturan engelli kadın ve annesini gören polis, "Abla, üşümenize gönlüm razı değil, gerekirse seni sırtımda taşır çıkartırım" dedi, ancak engelli kadın kabul etmedi. İtfaiyenin gelmesini beklemeyen polis, engelli kadın ve yaşlı annesine destek verip yürüterek evden çıkardı.


Antalya'nın Muratpaşa İlçesi Yükselalan Mahallesi 485 Sokak üzerinde bir binanın bodrum katında yaşayan Yeter Gezer (49) şiddetli yağışlar sonrası su basan evinde annesiyle birlikte mahsur kaldı. Yürümekte zorluk çeken Yeter Gezer, su basan evinden çıkamayacağını anlayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri yürümekte zorluk çeken kadını ve annesini tabanı suyla kaplı olan evde kanepenin üzerinde otururken buldu. Engelli kadın ve yaşlı annesini evden çıkarmak isteyen polis, itfaiyenin gelmesini beklemeden "Abla üşümenize gönlüm razı değil, gerekirse seni sırtımdı çıkartırım" dedi, ancak kadın kabul etmedi. Yürümekte zorluk çeken engelli kadın ve yaşlı annesi, itfaiyenin gelmesi beklenmeden polis ekipleri tarafından evden çıkarılarak ekip otosuna alındı. Anne kısa süre kaldığı ekip otosundan inip komşularına giderken Yeter Gezer, ekip otosunda bir müddet ısındıktan sonra komşularının evine yerleştirildi.


Evde mahsur kalan engelli Yeter Gezer "Yağmur yağıyordu ben de o anda gelmez sandım, sofrayı hazırlıyordum, anında su bastı biz de içeriye kapandık. Engelliyim içerde kaldım, çıkamayınca polisleri çağırdım." Sağanak yağıştan önce eve misafir olarak annesinin geldiğini söyleyen yeter "Annem yağmur yağmadan misafir olarak geldi o da şaşırdı. Ortada kaldık, yalnız yaşıyorum hiçbir şey kalmadı. Yapacak bir şey yok çaresiz kaldım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Evimi bırakıp kimseye gidemem, ben evime geri döneceğim. Ayaklarımda platin var, raporum var, o yüzden yürüyemiyorum " dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN