Zeytinyağı - ceviz Alzheimer'ı yeneriz

Çağın vebası Alzheimer, en çok kadınlarda görülüyor. Kesin tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın yolu zeytinyağı, sebze-meyve ve ceviz yemekten geçiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2018 Güncelleme 20 Kasım 2018, 07:59
Zeytinyağı - ceviz Alzheimer’ı yeneriz

İÇİNDEKİLER

İnsan ömrü uzadıkça hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Çağımızın en sık görülen hastalıklarının başında şüphesiz Alzheimer geliyor. 50'li yaşlardan itibaren görülme sıklığı artan bu hastalık daha çok kadınlarda ortaya çıkıyor. Anıları silen, kişiyi yatağa bağımlı hale getiren Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Bu nedenle hastalıktan korunmanın ilk yolu sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaktan geçiyor.

KALBİNİ DİNLE!
Kadınlarda, kalp damar hastalarında daha sık görülen bu hastalık, ailevi yatkınlık gösteriyor. Özellikle ailesinde bu tür hastalığı olanların rutin kontrollerini aksatmaması gerekiyor. Liv Hospital Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Asena Akdemir, "Unutkanlık gibi bir belirti varsa mutlaka ayrıntılı araştırılma yapılması gerekir. Unutmayalım demansı oluşturan bazı hastalıklar tedavisi mümkün hastalıklardır" diyor. Şeker, tansiyon gibi hastalıklar tedavi edilmediği takdirde bunama yapabiliyor. İnsan ömründeki uzama, bunama hastalığının görülme sıklığını artırıyor. Yavaş başlayan Alzheimer, sinsice ilerliyor. Alzheimer ve demans hastalığının henüz kesin bir tedavisi bulunmuyor. Ancak bazı ilaçlarla ilerleyişi yavaşlatılabiliyor. Hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastaların günlük yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak, tedavinin ilk hedefini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, düzenli egzersizin koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Akdeniz tipi beslenin.
Günde 1 saat yürüyüş yapın.
Sıkı sosyal ilişkiler kurun.
50 yaşından sonra kontrolleri sıklaştırın.

AKDENİZ DİYETİNİ DENEYİN
Yapılan araştırmalar, Akdeniz tarzı beslenmenin faydalarını gösteriyor. Taze meyve ve sebzelerin ağırlıklı olduğu bu beslenmede, zeytinyağlı sebze ve baklagil tüketmek, peynir, yoğurt gibi besinleri tercih etmek, kırmızı eti ve tatlıları azaltmak gerekiyor. Zeytinyağı, ceviz, fındık, badem, avokado gibi besinler Alzheimer'dan koruyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Kadınlar
Kalp damar hastalığı olanlar
Yüksek kolesterol hastaları
Sigara ve yoğun alkol tüketenler
Ailesinde Alzheimer hastalığı olanlar