Hastalıklara acımayın!

‘Doğal ağrı kesici’ olarak adlandırılan acı biberde yok yok: Sni dirime yardım ediyor, iştah açıyor, şeker ile kolesterolü düşürüyor, yağları yakıyor, vücudu felç, kanser ve kalp krizine karşı koruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2017 Güncelleme 23 Eylül 2017, 00:00
Hastalıklara acımayın!

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayat sürmek isteyenlere uzmanlar acı biber tavsiye ediyor. Son yıllarda acı biberi romatizmal ağrıları dindirmek, şekeri düşürmek ve damar sertliğini önlemek amacıyla kullanan uzmanlar, "Bazı toplumların binlerce yıldır ağrı kesici olarak kullandığı acı biber, güncel tıpta da hak ettiği yeri ve saygınlığı almaya başladı" diyor.

YAKICI MUTLULUK
Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, acı biberin özü olan 'capsaicin' maddesinin beynin endorfin salgılamasına yol açtığını, bunun da doğal ağrı kesiciler olduğunu, vücutta mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağladığını belirtiyor.

ÖZÜ DE FAYDALI
"Sürülerek uygulanan acı biber özü, romatizmal eklem hastalıklarına bağlı artrit, fantom ağrıları, tendonit, miyalji ve zonada kullanılmaktadır" diyen Prof. Dr. Bölükbaşı, "Yine acı biber özü ile yapılan ağız yıkama solüsyonları ve burun spreyleri diş ağrısı, bronşit, astım ve migren için reçete edilmektedir" şeklinde konuştu. Burun spreylerinin kronik burun akıntılarını durduruduğunu, sindirime yardım ettiğini, iştah açtığını söyleyen Prof. Dr. Bölükbaşı, "Ayrıca kanda şeker ve kolesterolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını engeller" dedi.

EN İYİ VE EN UCUZ İLAÇ
Acı biberin dünyanın en iyi ve en ucuz ilacı olmaya aday olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, bu yakıcı gücün sağlığa faydalarını şöyle sıralıyor... İçerdiği beta karoten, antioksidan ve C vitamini vücudu kanser ile kalp krizine karşı korur. ● Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşım hızlanır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar. Acı biberin midede mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz. ● İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme etkisi daha fazladır. Bu sayede zayıflatıcı özelliği vardır. Ayrıca vücuttaki yağı yakma özelliği de bulunur. Lifli bir yapıya sahiptir. Kilo problemi olanlar tüketebilir. ● Gün içinde 1 tane yiyeceğiniz acı biber kabızlık sorununu önler.

HEM YİYİN HEM SÜRÜN
● Acı, şeker hastalığında görülen ayak yanmalarında çok yararlıdır. Akşamları az miktarda yanan yerlere sürüldüğünde ilk 3 gün önce yanmayı artırıyor gibi görülse de, uygulamaya devam edildiğinde yanmayı geçirir ve ferahlık sağlar. ● Sedef hastalığında merhem şeklinde uygulama çok yararlıdır. İçerdiği C vitamini ve beta karoten maddeleri sayesinde acı biber vücuda direnç sağlar, dayanıklılığı artırır. ● Gribe karşı vücudu bir kalkan gibi koruma altına alır. ● Yapılan araştırmalarda acı biberin kan yağlarının (trigliseritler) düşmesinde önemli rol oynadığı görülmüştür.

​FAZLASI ZARAR VERİYOR
Her derde deva olan acı biberin aşırı tüketimi yarardan çok zarar getiriyor. Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, şu uyarılarda bulunuyor: "Acı biber son derece faydalı bir besindir. Fakat her besin gibi aşırı tüketiminde bazı dezavantajları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde hemoroid ve ülser gibi hastalıkları tetikler. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de mutlaka hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Sınırlı ve düzenli şekilde kullanarak, siz de vücudunuzda mucizeler yaratmasına izin verebilirsiniz."