Maden suyunu abartma kalbini zorlama

Sağlığa birçok yararı olan soda ve maden suyunun tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Öyle ki; mineral zengini bu sıvılar tansiyonu yükseltiyor, kalp yetersizliğine bile neden oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2017 Güncelleme 27 Temmuz 2017, 02:52
Maden suyunu abartma kalbini zorlama

İÇİNDEKİLER

7'den 70'e hemen herkesi vuran kavurucu sıcaklar özellikle kalp sağlığını tehdit ediyor. Sıcaklar doğrudan kalp problemlerini başlatabileceği gibi, mevcut rahatsızlıkları da şiddetlendiriyor. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, fazla soda içmenin de kalbi olumsuz etkilediğini belirterek, "Soda ve maden suyu gibi mineralden zengin sıvıların aşırı tüketilmesi tuz yükünü artırıyor. Vücutta su tutulumu fazla oluyor ve tansiyon yükselmesi, ödem artışı, hatta kalp yetersizliği gelişebiliyor" diyor. Dr. Karabulut kalbi yoran alışkanlıkları şöyle sıralıyor...

SOĞUK DUŞ YAPMAYIN
"Soğuk duş damarlarda büzülmeye neden olacağı için tansiyonun yükselmesini tetikleyebiliyor. Damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine kadar ilerleyebiliyor. Bu nedenle yaz aylarında ılık suyla duş almak çok önemli.

ÇOK SU İÇİN
Vücut sıcaklardan olumsuz etkilenmemek için terliyor. Aşırı terleme sonucunda da sıvı kaybediyor. Buna paralel olarak kan miktarı azalıyor. Vücut aynı ritmi yakalayabilmek için daha fazla efor sarf edip yorulunca, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve böbrek bozukluğu gibi sorunlar gelişiyor. Bu nedenle günde en az 2.5-3 litre su içmek gerekiyor.

ALKOL DARBESİ
Yaz tatili dönemlerinde alkol tüketiminin artışı tansiyon düşüklüğü ve ritim bozukluğuna yol açabiliyor. Özellikle kalp hastalarının alkolden uzak durması gerek.

KAHVEYE DİKKAT!
Çay-kahve tüketimi de kafein gibi uyarıcı maddelere bağlı olarak kalpte çarpıntıya neden olduğu için yazın önerilmiyor.

KLİMALAR TEHLİKELİ
Klima yaklaşık 21-24 derece aralığında kalmalı. Ayrıca klima üzerinize üflememeli. Aksi takdirde gelişecek enfeksiyonlar kalp yetmezliğini ve ritim bozuklukları artırır.

AŞIRI EGZERSİZDEN KAÇININ
Düzenli spor kalp-damar sağlığı için çok önemli. Ancak yaz aylarında açık havada uzun süreli ve tempolu egzersizler sıvı kaybını artırıp tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalara yol açıyor.

HANGİ MEKANİZMA ETKİLİ OLUYOR?
Sıcakların kalp üzerindeki olumsuz etkileri birkaç temel mekanizmayla gerçekleşiyor. Birincisi sıcak hava nedeniyle vücutta terleme yoluyla sıvı ve sodyum başta olmak üzere tuzların aşırı kaybı sonucunda kan miktarı azalmaya başlıyor. Vücut aynı ritmi yakalayabilmek için daha fazla efor sarfetmek zorunda kalıyor. Bunun sonucunda da yoruluyor. İkincisi, sıcak havalarda ısıya bağlı su kaybını azaltmak için cilt damarları genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya çalışıyor. Bu da kalbin iş yükünün arttığı anlamına geliyor. Üçüncüsü, vücutta sıvı kaybı olunca kan akışkan özelliğini yitirerek koyu bir kıvama dönüşüyor. Bu tablo da pıhtılaşma riskini artırıyor. Tüm bu etkenler sonucunda da ritim bozuklukları, hipertansiyon, kalp yetmezliği veya kalp krizi gelişebiliyor.

GELİŞİGÜZEL İLAÇ İÇMEYİN
Yaz aylarında kalbi yoran hatalı alışkanlıklardan biri de ilaçların düzenlenmesi için doktora başvurmamak. Dr. Umut Karabulut tansiyon ilaçlarının düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle konuşuyor: "Bu ilaçların bir kısmının yaz döneminde azaltılması, bir kısmının artırılması gerekiyor. Aksi halde kalp krizi ve beyin kanaması riski yükseliyor."