Renkli meyveler yaşlanmayı engeller

Birbirinden renkli ve güzel meyvelerin her biri zengin vitamin içerikleriyle vücut sağlığımıza birçok katkıda bulunuyor. Karpuz kanseri engelliyor, kiraz ödem atıyor, incir yaşlanmayı geciktiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2016 Güncelleme 30 Ağustos 2016, 08:31
Renkli meyveler yaşlanmayı engeller

İÇİNDEKİLER

Doğal ürünler sağlık açısından birçok faya sunuyor. Birbirinden renkli meyveler, zengin vitamin içerikleriyle şifa kaynağı oluyor. Bu nedenle uzmanlar, meyveleri düzenli şekilde tüketmenin önem taşıdığına dikkat çekiyor. Kadınlarda 2, erkeklerde ise 3 porsiyon tüketimin sağlığa olumlu etki etmesi için yeterli olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, meyvelerin yararları hakkında önemli bilgiler veriyor:

KARPUZ KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İçerdiği likopenin hem kanser riskini azalttığını hem de kalp-damar sağlığının korunması için önemli bir bileşendir. C vitamini içeriği yüksek olan karpuz, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. A vitamini içeriği de göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Vücuttan toksik maddelerin atılmasını sağlar. Adeta bir detoks etkisi yapan karpuzun 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığındaki bir dilime denk gelir.

İNCİR YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Olgunlaştıkça antioksidan içeriği artan incir, yazın tazesi kışın da kurusu ile oldukça sevilen bir meyvedir. Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini düzenleyen incirin bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğunu anlatan Gündüz, "İncir hücrelerin yenilenmesini sağladığı için yaşlanma karşıtı özellik taşıyor, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ancak fazla tüketilmesi ishale neden olabilir" dedi.

ŞEFTALİ DİYABETTEN KORUYOR
A ve C vitaminlerinden zengin olan şeftalide aynı zamanda yüksek ölçüde potasyum bulunuyor. İçerdiği flavonoidler sayesinde antioksidan etkisi olan şeftali bu sayede obeziteye bağlı diyabet ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlıyor. Ancak çok fazla şeftali tüketiminin kabızlığa yol açabileceğine dikkat çekiyor.

KAN ŞEKERİNE MÜRDÜM
Yazın tazesi, kışın da kurusu ile her zaman sofralarda yer bulan mürdüm eriği, güçlü bir antioksidandır. Posalı yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenleyen mürdüm eriği, özellikle kabızlık problemi çekenler için önerilir. Metabolizmayı hızlandıran bir meyve olarak bilinen bu besinin kuvvetli bir idrar söktürücü olduğunu ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardım ettiğini söyleyen Gündüz, "Mürdüm eriği zengin lif içeriğinden dolayı kan şekerini dengede tutar" ifadelerini kullandı.

KİRAZ ÖDEMİ ATIYOR
A, C, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum mineralleri yönünden zengin olan kiraz, aynı zamanda bağırsak dostudur. Ürik asit dengesini sağlayıp böbrek hastalıkları, artrit, gut, eklem kireçlenmesine de iyi gelir. İçerdiği antosiyanin ile kalp-damar hastalıklarını önler. Diyetisyen Gündüz, kirazın sapları ile hazırlanan çayların idrar söktürücü olduğunu ve vücuttan ödem atılmasını sağladığını ifade ediyor.

ÜZÜM KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Vitamin ve mineral içeriği yüksek bir meyve olan üzüm, genellikle yazın taze, kışın da kuru olarak tüketiliyor. Aynı zamanda iyi bir antioksidan olan üzüm; demir ve C vitamini yönünden de zengindir. Üzümün kanın pıhtılaşmasını önlediğini ve kolesterolün düşmesine yardımcı olduğunu söyleyen Çisem Gündüz, bu özelliği ile üzümün kalp-damar sağlığı yönünden koruyucu etkisi olduğunu anlatıyor. Üzüm, içerdiği yüksek lif ve su ile bağırsakların çalışmasında etkili oluyor. Yaklaşık 15-20 adet üzüm, 1 porsiyona denk geliyor.