Sağlıklı gıda ağrılara veda

Şifalı besinlerin düzenli kullanımı, doğal ağrı kesici etkiler yapıyor. Tarçın mide, kiraz baş, çilek ise boğaz ağrısını dindirerek ilaç kadar etkili oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2016 Güncelleme 30 Temmuz 2016, 00:04
Sağlıklı gıda ağrılara veda

İÇİNDEKİLER

Ağrı kesici ilaçların sık kullanımı, vücut direncini kırıyor. Bu ilaçlar, içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle başta böbrekler olmak üzere organlarda hasara yol açabiliyor. "Ağrı kesici" özellikler taşıyan şifalı bitkiler ise ilaçları aratmıyor. Şifalı bitkilerin düzenli kullanımı, ağrıları önemli oranda azaltarak ilaç kullanımını en aza indiriyor. Uzmanlar, şifa dağıtan "mucize" besinleri şu şekilde özetliyor:

Kekik yağı: İçeriğindeki "karvakrol" ve "timol" maddeleri güçlü birer ağrı kesicidir. Romatizma ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

Gümüş düğme: Ülkemizde yaygın olarak bulunan gümüş düğme bitkisinin yaprakları migren ağrılarını dindirir.

Güzelavrat otu: Zehirli bir bitkidir. Doktor kontrolünde kullanılması gerekir. İltihaplı ağrıları dindirir.

Karanfil: Diş ağrılarını keser. Yaban mersini: Kurutulmuş çiçekli dallarından hazırlanan çay ağrı kesici olarak içilir.

Papatya: Basur gibi iltihaplı yaraları iyileştirir.

Zeytinyağı: Hiç kuşkusuz tüketebileceğiniz en iyi yağlardan biridir. İçeriğinde ilaçlarda kullanılan "ibuprofen" adlı madde bulunan zeytinyağı, migren ağrısını hafifletir.

Zencefil: Mide, bel, boyun ve kas ağrılarına iyi gelir.

Domates: Diz ağrıları üzerinde etkilidir.

Susam: Sinirleri yatıştırır. Badem: Böbrek ve idrar yollarındaki iltihapları kurutur.

Çilek: Ağız kokularını ve boğaz ağrılarını giderir. Defne: Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını iyileştirir.

Nane: Mide ağrılarında etkilidir. Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır.

Haşhaş: Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde yararlanılır.

Hodan: Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karşı kullanılır.

Karpuz: Vücutta su kaybı baş ağrısının en önemli nedenidir. Başta karpuz olmak üzere sulu meyvelerin tercih edilmesi baş ağrısı üzerinde iyileştirici etki yapar.

Patlıcan: Böbrek ağrılarını dindirir.

Ceviz: Yüksek oranda omega-3 kaynağı olan ceviz, vücuttaki şişkinlikleri azaltır. Kas ağrıları üzerinde iyileştirici bir rolü vardır.

Kırmızı biber: İçeriğindeki "kapsaisin" maddesi ağrı kesici ilaçlarda ve kas ağrısı giderici kremlerin içeriğinde bulunur. Eğer ağrınız varsa doğal ilaç olan besinlere yönelin ve kırmızı biber tüketin.

Zerdeçal: Kanserle savaşır ve iyi bir ağrı kesicidir. Eğer ağrılarınız varsa ballı ve limonlu çayınıza bir çay kaşığı zerdeçal atabilirsiniz.

Adaçayı: Rahatlatıcı özelliğiyle kas ağrılarını dindirici etki yapar.

Tarçın: Mide ağrılarını giderir.

Vişne: Yapılan araştırmalar vişnenin ağrıları aspirine göre 10 kat daha fazla geçirebildiğini göstermiştir.

Üzüm: Siyah üzümde bulunan "antosiyonin" ve "kuersetin" maddesi eklem ağrılarına karşı korur.

Soya fasulyesi: Diz kireçlenmesi olanlarda ağrı ve hareket kısıtlılığını azaltır.

Balık: Başta somon olmak üzere yağlı balıklar, Omega-3 kaynağıdır. Haftada 3 kez balık tümetmek, mide ve eklem ağrılarına iyi gelir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Yüksek antioksidan içeriği sayesinde romatizma ağrıları üzerinde etkilidir. Yüksek K vitamini içeriğiyle de kemikleri güçlendirir.