Bikini dostu besinler

Havalar ısınıyor... Deniz sezonu açılıyor. Diyetisyen Pınar Kural Enç, bikiniyi özgürce giyinmek isteyen kadınların başta P vitamini kaynağı olan pancar ve nohut tüketmesini öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2016 Güncelleme 03 Mayıs 2016, 00:00
Bikini dostu besinler

İÇİNDEKİLER

Yaza fit bir vücutla girmek, bugünden deniz sezonuna hazırlanmak isteyenler dikkat! Kadınların 1 numaralı sorunlarından biri olan varisler ile mücadelede imdada doğal besinler yetişiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yaklaşan yaz öncesi bikini dostu besinler konusunda uyardı. Sahillere korkusuzca inmek isteyen kadınlar için şu önerilerde bulunuyor:

PANCAR: A, B, C ve P vitaminleri bakımından zengin olan kırmızı pancar, bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Kırmızı pancarın içeriğinde fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez de mevcuttur. Bu besin kan yapımına yardımcı olur ve beta karoten ile folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir eksikliği olanlar için de kırmızı pancar önemli bir sebzedir. Pancardaki kalori oranı oldukça düşüktür ve yüksek oranda lif içerdiğinden daha fazla tokluk hissi verir. Bu da kilo almanıza sebep olabilen yiyeceklerden daha az tüketmenizi sağlar.

CHİA TOHUMU: İçeriğinde protein, yağ, lif ve omega-3 vardır. Hatta omega-3 bakımından en zengin besin kaynaklarından biridir. Bu besin uzun süre tokluk hissi sağlayacağı için zayıflamaya yardımcı olur. C vitamini açısından portakaldan bile zengindir. İçeriğindeki bulunan kalsiyum sayesinde kemik sağlığı için çok faydalıdır. Kolestrol içermez.

NOHUT: A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri içermektedir. Özellikle A vitamini açısından oldukça zengindir. Lif oranı yüksek olan nohut tokluk hissini vermesi nedeniyle kilo düşmanıdır. Lifler ayrıca sindirim sistemini ve bağırsakları tehdit eden kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Nohut pişirirken içerisine katacağınız baharat sayesinde metabolizmanızı da hızlandırabilirsiniz. Özellikle kırmızı pul biber kullanmanızda fayda var.

BEZELYE: C ve K vitamini, manganez, lif, folat ve tiamin çok iyi bir kaynağıdır. İçeriğinde ayrıca A vitamini, fosfor, B6 vitamini, protein, magnezyum, B2 vitamini, bakır, demir, çinko ve potasyum vardır. Bezelye yavaş sindirilen lifleri içerir ve doygunluk hissini artırır. Kabızlığı önler ve kalp damar sistemini korur. Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bezelye, günlük diyette yer alması gereken önemli bir besindir.

MANGO: İçerdiği vitaminler nedeniyle sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır. Potasyum, lif ve kuvvetli bir anti-oksidan deposudur. A, C ve E vitamini içerir. Kanı temizler. Kan şekeri seviyesini sabit tutar. Tokluk hissini etkileyen leptini düzenler. Metabolizmayı hızlandıran mango aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır.

ENGİNAR: Enginarda bulunan 'siyanik asit' adlı madde kötü kolesterolü düşürüyor ve iyi kolesterolün salgılanmasını arttırıyor. Bu da kalp damar sağlığı için ilaç niteliğinde bir fayda demektir. Özellikle karaciğer yağlanması olan kişilerde düzenli tüketildiğinde hem kilo kaybına hemde yağ kaybını hızlandırdığı için olumlu sonuçlarla karşılaşılmaktadır.

YUMURTA: Sabahları yumurta gibi lösin amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettikleri yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Yumurta yiyerek kendinizi daha uzun süre tok hissedebilirsiniz.

YOĞURT: Yoğurt yüzde 61 yağ yakımını hızlandırır. Gün içinde yoğurt yendiğinde daha fazla kilo verilir. Ayrıca yağ yakımı artar. Kalsiyum ve protein oranının yüksek olması yağ yakımına yardımcı olması ile aynı zamanda tok tutucudur.

KAJU FISTIĞI: B1 ve E vitamini, magnezyum, potasyum, fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir. Doğru miktarda tüketildiğinde kilo aldırır düşüncesinin aksine, yağ yakımını hızlandırması ile kilo verdirici özelliğe sahiptir. İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, yağ yakımını hızlandırmaktadır. Metabolizmayı hızlandıran bu besin, beyin ve sinir sistemi performansını da artırır.