Kalpten gelen 6 ilginç işaret

Ağrı ve baskının dışında kalp hastalıkları farklı şekilde kendini gösteriyor. Kalp; cinsel sorunlar, hazımsızlık ve diş eti kanamasıyla da alarm veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2016 Güncelleme 11 Şubat 2016, 00:24
Kalpten gelen 6 ilginç işaret

İÇİNDEKİLER

Kalp ve damar hastalıklarında erken teşhis hayat kurtarıyor. Kolda ve göğüste ağrı, nefes almada zorlanma gibi belirtilerle kendini gösteren kalp krizinin yanı sıra uzmanlar bu hayati organdaki aksaklıkların şaşırtıcı belirtiler verdiğini söylüyor. ABD'deki Texas A&M Sağlık Bilimleri Merkezi kardiyoglarından Dr. John Erwin, kalp sorunlarının vücutta alakasız yerlerde kendini gösterdiğini söylüyor. Dr. Erwin, çoğu kez görmezden gelinen bu belirtileri ise şöyle anlatıyor:

DİŞ ETİ KANAMASI:
Sağlıksız dişetleri enfeksiyon geçirme riskini artırır. Vücuttaki iltihaplanma kalbi vurur. Bu nedenle dişeti kanaması olanlar kalpten de korkmalıdır.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU:
Özellikle erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, kalp damarlarında sorun olduğunu gösterir. Arterlerde plak brikimi erkeklerde sıkıntı yaratır. Menopoz sonrası kadınlarda da kalp hastalığına yakalanma riski artar.

HORLAMA:
Horlama uyku apnesinin ortak bir belirtisidir. Nefesin uyku sırasında düşmesi fizyolojik değişikliklere yol açar ve kalp krizi ile inme riskini artırır.

OMUZ-BOYUN AĞRISI:
Birçok kişi kalp krizi sırasında 'Göğsüme fil oturuyormuş gibi hissettim' yorumunu yapar. Ancak boyun, çene ve omuzdaki ağrı da kalp krizinin belirtileri arasındadır.

AYAK-BACAKLARDA ŞİŞLİK:
Özellikle nefes darlığı kişilerde uyumaya çalışırken şişen ayak ve bacaklar da kalp hastalıklarını işaret eder. Kalp yetmezliğinin belirtisi olabilir.

HAZIMSIZLIK:
Mide yanması ve hazımsızlık yaygın olarak görülür. Ancak üst karın bölgesindeki ağrılar kalp krizi belirtisi olabilir. Ayrıca inatçı hıçkırık, mide ekşimesi, mide bulantısı, terleme, nefes darlığı ya da sersemlik hissi de tehlikenin işaretlerindendir.