Kemik suyunda hayat var !

Türk mutfağı lezzetlerinden kemik suyu, 35 yaşından sonra anne olmak isteyenler için mucizevi etkiler sunuyor. Kanıtı ise 'Güzelliğimi ve sağlığımı kemik suyuna borçluyum' diyen dünyaca ünlü yıldız Salma Hayek'in 41 yaşında bebeğini kucağına alması!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2016 Güncelleme 09 Şubat 2016, 00:21
Kemik suyunda hayat var !

İÇİNDEKİLER

Kadınlar için ideal üreme yaşı 20-30 arasıdır. Ancak modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmekte... Yine de tıp dünyası ileri yaş gebeliği sınıflaması yaparken, özellikle 35 yaşı referans yaş olarak almaktadır. Bunun nedeni ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulmasıdır. 35 yaşından sonra anne olmayı planlıyorsanız hamilelik sırasında oluşabilecek diyabet ve hipertansiyon gibi riskleri de göze almalısınız.

FOLİK ASİT ÖNEMLİ!
İleriki yaşlarda hamile olmayı planlayan kadınlar için bu nedenle beslenme ve yaşam düzeni daha da büyük önem taşımaktadır. Bu dönem için en önemlisi folik asit alımıdır. Folik asidi dışarıdan vitamin yoluyla alabileceğiniz gibi folik asit içeren şu besinleri de bolca tüketmenizde fayda var: Mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, kuşkonmaz, barbunya, brokoli, ay çekirdeği, domates suyu, yumurta. Bunun yanı sıra uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden kemik suyunun da anne olmak isteyen kadınlara mucizevi etki gösterdiğinin altını çiziyor. Uzmanlara göre sadece ileriki yaşta hamile kalmak isteyen kadınların değil herkesin kemik suyu içmesinin şart olduğunun altını çiziyor. 35 yaşından sonra düzenli kemik suyu içimi ise doğurganlık şansını arttırıyor.

KEMİK SUYU TARİFİ:

MALZEMELER :
1 adet dananın kaval kemiği
1 adet orta boy havuç
1 adet kuru soğan
3 adet defne yaprağı ya da bir çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI:

Kemiği kaynatın. İlk kaynamada çıkan siyahımsı suyu döküp tekrar üzerine temiz su ilave edip bir daha kaynatın. İkinci kaynama sırasında irili ufaklı doğranmış havuç, soğan, defne yaprakları ve karabiberi karıştırarak içebilirsiniz.

40 MUCİZE BESİN
Uzmanlar,
35-40 yaş üstü hamile kadınlar için olmazsa olmaz besinleri sıraladı. İşte geç yaşta hamilelik düşünen kadınların beslenme programını oluşturacağı mucize besinler: Çilek, böğürtlen, ahududu, tarçın, yeşil çay, ay çekirdeği, brokoli, fasulye, kabak, balık, kırmızı biber, dolmalık biber, limon, portakal, domates, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik ve suyu, kuru üzüm, incir, fıstık ezmesi, tofu, nohut, humus, yulaf, darı, kanola yağı, fındık, ceviz, badem, avokado, kaju, zeytinyağı, anans, tatlı patates, soğan, istiridye, tavuk karaciğeri, yoğurt, dondurma.

DOĞURGANLIK ARTIRAN ÇORBA TARİFİ:

MALZEMELER :
1 kg balkabağı (soyulmuş)
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
4-5 tane soyulmuş küp küp doğranmış domates
4-5 yaprak fesleğen
1 bardak tavuk suyu
1 tatlı kaşığı kadar karabiber, kırmızı biber ve tuz

MALZEMELER :
Balkabağını, soğanı, sarımsağı dilimlere ayırın, çok az sıvı yağ koyduğunuz tencerede kavurun. İçerisine domatesi ve ince doğranmış fesleğeni ekleyin, üzerini geçecek kadar tavuk suyu da ekleyip kaynamaya bırakın. Kabaklar yumuşayınca blenderden geçirip için.

HAYIT KÜRÜ YAPIN
Hayıt çayı: Bu mucizevi bitki, hamilelik şansınızı büyük oranda artırır. Sadece ABD ve Avrupa'da değil Türkiye'de de birçok kadın hayıt çayı içerek üreme şansını artırmaya çalışmaktadır. Yarım çay kaşığı hayıt tohumunu ezin. Bir su bardağı suyun içine atıp kaynatın. 10-15 dakika demlendirdikten sonra süzüp için. Hayıtın yanı sıra şu 2 bitki de 35 yaş sonrasında hamile kalmak isteyen kadınlara öneriliyor:
Sabal meyvesi: Östrojen dengenizi sağlar.
Kızıl yonca: Doğurganlık şansınızı arttırmakla kalmaz sizi kanserden de korur.
Ahududu yaprağı çayı: Rahmi güçlendirici özelliğinden dolayı, kuvvetli bir kadın çayı olarak kabul edilir.
Aslanpençesi: Hamile kalmak isteyenlere doğal tıp uzmanları tarafından tavsiye edilir.

HAZIRLAYAN: ÖZGE GÜRCAN