Ciltteki renkler hastalık habercisi!

Cilt rengi tonu zaman içerisinde farklılık gösterebiliyor. Uzmanlar bu durumun ciddi hastalık habercisi olabileceğini aktarıyor. Beyaz cilt mantar, sarı karaciğer, mor cilt ise lösemi belirtisi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2015 Güncelleme 12 Mayıs 2015, 00:05
Ciltteki renkler hastalık habercisi!

İÇİNDEKİLER

Ciltte oluşan lekeler normal bir bileşen olabileceği gibi, sistemik veya cilt hastalığına işaret edebiliyor. Acıbadem Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, vücudun ciltte hangi renklerle
hastalık sinyali verdiğini şöyle sıralıyor:

BEYAZ CİLT
* Vücut mantarı:
Ciltteki sınırlı beyazlık kazıyınca kepekleniyorsa, bunun nedeni 'Tinea versicolor' adı verilen vücut mantarı olabiliyor. Bu mantar enfeksiyonu özellikle sırtta, göğsün ön yüzünde, karında ve kollarda yerleşiyor. Mercimek tanesi kadar küçük lezyonlar, bazen de birleşerek büyük lekeler oluşturabiliyor. Bulaşma riski düşük olan bu enfeksiyon genellikle estetik dışında rahatsız etmiyor.

* Vitiligo:
Tebeşir beyazı denilen bir tonda oluşan bu hastalık belirli alanlarda deriye rengini veren hücrelerin yok olması nedeniyle oluşuyor. Vücutta tek sayıda olabileceği gibi, çok sayıda farklı lokalizasyonlarda da yerleşebiliyor. Vitiligo; diyabet, anemi, tiroidit ve addison hastalığı gibi
hastalıklarla birliktelik olabiliyor.

PEMBE-KIRMIZI CİLT
* Kurdeşen:
Ciltte oluşan kızarıklık bulunduğu yerde 24 saat içinde kaybolup tekrar oluşuyorsa, buna ek olarak kaşıntı ve kabarıklık da eşlik ediyorsa, altında yatan neden halk arasında "kurdeşen" denilen ürtiker hastalığı olabiliyor.
* Gül hastalığı:
Bahar aylarında gövdede deri çizgilerine paralel yerleşim gösteren pembemsi lekeler gül hastalığının belirtisi olabiliyor. Bulaşma özelliği olmayan gül hastalığı 6-12 hafta içinde kendini sınırlıyor.
* Sedef:
Sedef hastalığı gümüş veya sedef gibi beyaz, bol kepekli, kırmızılığı ise biftek kırmızısı gibi canlı bir hastalık. Sıklıkla diz, dirsek ve saçlı deride ense bölgesi en sık tutulum alanlarını oluşturuyor.

SARI CİLT
* Sarılık:
Ciltte sarılık, çeşitli nedenlerle safra kesesinden safra akışı engellendiğinde ya da mıkroplara bağlı olarak karaciğerin zarar gördüğü durumlarda görülebiliyor. Cilt, kanda artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı renk alıyor. Sarı renk değişimine kaşıntı ve kaşımaya bağlı oluşan kabuklu yaralar
da eşlik edebiliyor.

MAVİ - MOR CİLT
* Kalp hastalıkları: Özellikle
arteryal ve venöz damarlardaki kanın karışmasına neden olan doğumsal kalp hastalıklarında dil, dudak, burun ucu, parmak uçları gibi bedenin uç kısımlarında mavi-mor renk değişikliği görülüyor. Kalp yetmezliğinde cilt terli, soluk, gri-mavi renk alabiliyor.
* KOAH :
Oksijenlenmenin bozulduğu; tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH'da da hastalığın evresine göre özellikle dudaklar ve çevresinde mor renk değişikliği gözlemleniyor.
* C ve K vitamini eksikliği:
C ve K vitamini eksikliklerinde deride mikro kanamalar olabileceği için çok sayıda mor renk değişikliği görülebiliyor.
* Vaskülit:
Eğer kırmızı lekeler deriden kabarık, ödemli ise vaskülit, bir başka deyişle iltihabi damar hastalığı açısından araştırılmalı.
* kanser türleri:
Bacaklarda iltihabi damar hastalığı olarak değerlendirilen kırmızı -mor, ağrılı döküntüler ve yaralar lenfomalösemiden kaynaklanabiliyor. Özellikle sırt bölgesinde ani başlangıçlı kahverengi-kabuklu döküntüler mide, bağırsak, meme kanseri ya da lenfoma sonucu gelişebiliyor.

KAHVEREN Gİ CİLT
* Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hal alıyor. Ciltte kuruluk, pullanma ve şiddetli kaşıntı belirtileri de sık görülüyor.

SARI CİLT

Sarılık:
Ciltte sarılık, çeşitli nedenlerle safra kesesinden safra akışı engellendiğinde ya da mıkroplara bağlı olarak karaciğerin zarar gördüğü durumlarda görülebiliyor. Cilt, kanda artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı renk alıyor. Sarı renk değişimine kaşıntı ve kaşımaya bağlı oluşan kabuklu yaralar
da eşlik edebiliyor.