Böbrek taşlarına ekşi tarif

Ağır ve sancıyla hayatı zehir eden böbrek taşlarına karşı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Doç. Dr. Kara, bu rahatsızlıkta bilinmeyenleri ve ağrıları hafifletecek tarifler veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2015 Güncelleme 06 Mayıs 2015, 00:00
Böbrek taşlarına ekşi tarif

İÇİNDEKİLER

10 kişiden birini vuran böbrek taşları tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Medical Park Hastanesi'nden Doç. Dr. Cengiz Kara, bu rahatsızlığa karşı doğru bir beslenme programına sahip olunması gerektiğini söylüyor. Doç. Dr. Kara, böbrek taşları ile ilgili şunları aktarıyor...

TAŞ HASTALIĞI NEDİR?
Üriner sistem taş hastalığı, toplumun her kesiminde en sık rastlanan ürolojik hastalıklardan biridir. Tedavi edilmeyen taş hastalığı böbrek fonksiyonlarında kalıcı bozukluğuna neden olabilir.

KAÇ KİŞİDE BİR GÖRÜLÜYOR?
Toplumda her 10 kişiden biri, hayatının bir döneminde taş oluşumu ile karşılaşıyor. Yaşam tarzı ve diyete bağlı olarak erkeklerde 3 kat daha fazla oluşur.

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
Taş oluşumuna, kişilerin alışkanlıklarının yanı sıra bazı hastalıklar da yol açıyor. Yeterli sıvı alınamaması, beslenme alışkanlıkları, yaş ve cinsiyet, böbrek şekil bozuklukları ve hastalıkları, metabolik bozukluk ve hastalıklar, genetik faktörler, coğrafi ve iklimsel faktörler, idrar yolu enfeksiyonları, idrar akışını engelleyen darlıklar ve tıkanıklıklar, ilaç kullanımı taş oluşumuna neden olmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ağrı, idrar yollarında kanama, bulantı ve kusma, idrarda yanma veya zorlanma, ateş gibi belirtiler tanıya yardımcı olmakla beraber hastada hiçbir belirti olmayabilir.

AĞRILARI HAFİFLETECEK TARİF:
Böbrek taşı ilk ağrı yaptığında 4 yemek kaşığı zeytinyağını yağını aynı miktardaki limon suyu ile karıştırın. Karışımı içtikten sonra üzerine 2 bardak su için. Yarım saat bekledikten sonra yarım limonu 1.5 su bardağı suya sıkın. 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip için.