Bağırsak kanserini üzüm

Binlerce insanın ölümüne neden olan bağırsak kanserine karşı doğru beslenme programı uygulamak gerekiyor. Uzmanlar, 'Üzüm, mantar ve sarımsak' tüketin diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2015 Güncelleme 24 Nisan 2015, 03:14
Bağırsak kanserini üzüm

İÇİNDEKİLER

Senelerdir erken teşhisinin tedavi sürecinde önemli olduğu vurgulanırken, yapılan araştırmalarda dünyada çok geç teşhis yüzünden bağırsak kanserinden birçok insanın öldüğü bildirildi. Beating Bowel Cancer (Bağırsak kanserini yenmek) adlı vakıf, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi'nde hastalığın teşhisinde büyük farklılıklar olduğuna çekerken, bağırsak kanseri teşhisinde en önemli sorunu hastaların kontrole gelmemesi olarak belirledi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Kanser ileri aşamada teşhis edildiğinde, hastanın 5 yıl daha yaşaması ihtimali yüzde 7 iken, en erken aşamada keşfedilirse, hastanın yaşama şansının yüzde 97 olduğunu aktaran İngiliz uzmanlar, halk arasında hastalık ve belirtileri hakkındaki bilinçlendirmenin artırılması, bağırsak kanseri vakalarına eğilip hastayı doğru şekilde yönlendirmeleri için aile hekimlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Kanser araştırma uzmanları insanların vücutlarındaki değişiklikleri izlemeleri ve herhangi bir anormallik farkettiklerinde aile hekimlerine başvurmaları gerektiği tavsiye ederken, kolon kanserinden koruyan muhteşem besinleri şöyle sıralıyor:

SEBZE-MEYVE:
Bu önerinin bir nedeni meyvelerin antioksidan özelliği taşımaları. Antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşıyorlar. Bazı meyvelerin de antioksidan gücü çok yüksek. Erik, üzüm, kiraz, vişne, çilek, kivi, portakal ve greyfurt örnekleri oluşturuyor.

YEŞİL SEBZE:
Lahana, brüksel lahanası, brokoli, kereviz, su teresi bizi meme kanserinden korur. Çünkü bunlar vücuttan fazla östrojeni atan bir maddeyi içerirler. Bu grup sebzelerin ayrıca rektum, kalın bağırsak ve tehlikesini azalttıkları da biliniyor. Antioksidan etkili sebzeler ıspanak, kırmızı biber, turp, soğan, tatlı mısır ve patlıcandır. Bu sebzeler de kansere karşı çok etkili birer savunma silahıdır. Üzüm,

YER FISTIĞI:
Hepsi de resveretrol adı verilen mantar oluşumunu önleyen bir maddeyi içerirler. İngiltere'de yapılan çalışmalara, göre bu madde aynı zamanda vücutta kanseri önleyebiliyor. Kırmızı üzümlerde bu madde bol miktarda bulunuyor. Ancak yeşil üzümleri de yabana atmamak gerekiyor. Çünkü onlarda bünyelerinde sağlıklı bir beden için fazlaca vitamin ve mineral barındırıyor.

TAHILLAR, BAKLAGİLLER:
Kahverengi pirinç, arpa, bakla, bağırsak kanserini önlüyor. Tahıllar ve soya fasulyesi, meme kanserini önleyen fitoöstrojenleri içeriyor. Ekmek seçiminizi de tahıllardan yana kullanmanız bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

OTLAR:
Mutfak dolabınızda elinizin altında bulundurduğunuz otların bazıları, ilaç dolabınızdaki ilaçlar kadar etkili olabiliyorlar. Yemeklere lezzet katmak için kullandığınız otların kansere karşı etkili koruyucu olduklarına inanılıyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre adaçayı, zerdeçal, nane, maydanoz, dereotu ve tarhun kansere karşı güçlü birer koruyucu.

ÇAY
Özellikle yeşil çay ve siyah çay rektum, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu özellik taşıyan polifenol maddesini içerirler. Su da mesane kanserine karşı etkili bir koruyucudur. Bu nedenle bol bol su için.