Eksik mineral kanser yapar

Kalsiyum, magnezyum ve sodyum eksikliği; kanser, kalp, tansiyon gibi ciddi hastalıklara yol açıyor. Sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için bu mineralleri tüketmek gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2015 Güncelleme 22 Nisan 2015, 00:13
Eksik mineral kanser yapar

İÇİNDEKİLER

Dengeli ve düzenli beslenme, sağlıklı bir hayatın kapılarını açıyor. Beslenmede vitaminler kadar önem taşıyan 3 mineral şöyle:

KALSİYUM
Kemik ve kas gelişimi için önemlidir. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, lahana ve nane gibi yeşil sebzeler, yumurta, incir, badem, fındık, fıstık, tereyağı, pekmez, keçiboynuzu ve balık gibi besinler kalsiyum deposudur.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
Başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucu raşitizm, kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Saç ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelebilir. Eklem ağrıları, kas krampları, egzama, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona neden olabilir.

MAGNEZYUM

Sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltarak sakinleşmeye yardımcı olduğu için 'anti-stres minerali' olarak da bilinir. Kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde rol alır. Cildi, saçı ve tırnakları kuvvetlendirir. Astım ve alerjik nezleye de iyi gelir. Adet dönemi öncesi magnezyum takviyesi adet sancılarını azaltır. Gebelikte görülen kramplara karşı koruyucudur.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, tam unlu ekmek, yerfıstığı, patates ve portakal bol miktarda magnezyum içeren besin maddeleridir.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
Kalp, böbrek, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında aksaklıklara yol açarak halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ve uyku bozukluları, dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü, böbrek yetmezliği, kalp çarpıntısı, kramp gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bebeklerde havale tehlikesini arttırır. Stres, gebelik ve emzirme gibi durumlarda vücudun günlük magnezyum ihtiyacı artar. Alkol kullanımı magnezyum eksikliğine yol açtığı için özellikle 'alkol bağımlılarında' magnezyum eksikliği çok görülür.

Sodyum
Vücutta su dengesinin korumasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde görev alır. Sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Vücuda giren sodyumun büyük bir kısmı tuzdan elde edilir. Ayrıca, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri, peynir, kırmızı ve yeşilbiber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol miktarda sodyum içeren besin maddeleridir.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
Halsizlik, güçsüzlük, baş dönmesi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, hafıza bozukluğu ve konsantrasyon zayıflığı, baş ağrısı, depresyon, mide bulantısı ve kas krampları gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Yetersiz tuz alımı, tuz alınmadan fazla miktarda su tüketilmesi, böbrek hastalıkları, yanıklar ile ishal, kusma ve terleme yolu ile vücudun tuz kaybetmesi sodyum eksikliği oluşmasının başlıca nedenleridir.

YARIN: FOSFOR POTASYUM MANGANEZ