Baharatlarla kalbi rahatlat

Kalp sağlığını büyük ölçüde tehdit eden tuza karşı uzmanlar baharat tüketimini öneriyor. Biberiye damarları korurken, kişniş kolesterolü düzenliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2015, 00:00
Baharatlarla kalbi rahatlat

İÇİNDEKİLER

Tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebi arasında ilk sıralarda yer alan kalp-damar hastalarına dikkat! Uzmanlar yapılan araştırmalarda sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle bu hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 70'lere varan oranda azaltılabileceğini belirtiyor. Fazla tuz kullanımının kalp sağlığını tehdit ettiğini belirten bilim adamları, "Yemeklere tuz yerine baharat katın" uyarısında bulunuyor. Bazı baharatların aynı zamanda kalp damar sağlığına faydalı olduğunu aktaran Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kalp dostu baharatları sıralıyor...

Biberiye:
Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlıyor.
Safran:
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.
Kekik:
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor.
Kişniş:
Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini de düşürüyor ve hipertansiyon kontrolüne katkıda bulunuyor.
Kimyon:
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlıyor ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapıyor.
Sumak:
Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak kan şeker seviyesinin düşmesine fayda sağlıyor. Bu sayede damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunmuş oluyor.
Nane:
Hem et, hem sebze yemeklerini tatlandıran nane antioksidan etkisiyle damarları koruyor. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalı oluyor. Bunların yanı sıra stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi de var.
Karabiber: Çorbaların
vazgeçilmezi olan karabiberde de antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut.

Sarımsak tozu:
Sarımsak tozu yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlıyor.
Zerde:
Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı oluyor.
Tarçın:
Tarçın ülkemizde daha çok tatlılarda kullanılsa da, Uzak Doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemedikleri bir baharat. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunuyor.
Limon tozu:
Yemeklerinize ayrı bir tat katan limon tozu antioksidan etkisiyle damar yapısını koruyor. Limon tozunun aynı zamanda tansiyon düşürmeye katkı sağlamak gibi önemli bir etkisi de var.
Zencefil:
Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırıyor. Vücudun direncini artıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi bulunuyor. Tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırıyor.