Kalbin dostu cennet hurması

Göz sağlığından mide sorunlarına kadar birçok hastalığa kalkan olan cennet hurması, tansiyonu dengelerken kalp sağlığını da koruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2015 Güncelleme 04 Mart 2015, 01:32
Kalbin dostu cennet hurması

İÇİNDEKİLER

Antioksidan zengini olan cennet hurması hem tadı hem de faydalarıyla sağlıklı besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan Trabzon hurması olarak da adlandırılan bu besinin, diyet lifi açısındanda oldukça zengin olduğunu belirterek, "100 gr cennet hurması 3,6 gr lif içerir. Antioksidan kapasitesi çok fazla olan bu besinin 100gr'ı 70 kalori içermektedir" şeklide konuşuyor. Tapan, adım adım cennet hurmasının özelliklerine şöyle dikkat çekiyor...

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI:
Sağlık için yaralı olan değerli antioksidanlar barındırır. Taze meyvesi, likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayan, vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu koruyucu etki gösterir.

GÖZ SAĞLIĞINA BİRE BİR: İçeriğindeki antioksidanlar, özellikle yaşlılarda göz sağlığı için oldukça önemlidir.

BAKIR DEPOSU:
Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının 100 gr'ı, günlük mangan içeriğinin yüzde 15'ini, günlük bakır içeriğinin ise yüzde 12'sini kapsar. Bakır içeriği, bağışıklık sistemi desteklediğinden, savunma sistemini kuvvetlendiren enzim yapısına katılır. Yani, vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır da en az mangan kadar bağışıklık sistemi desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.

MİDE BAĞIRSAK SORUNLARINA SON:
Lif içeriğinin yüksek olması, midebağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide bağırsakta oluşabilecek irritabl bağırsak sendromunu engeller.

KALP SAĞLIĞINA KALKAN:
Yüksek lif hipertansiyonu önlerken, kalp sağlığını da korumaktadır. Bağışıklığı kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı olan bireylerin 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmelidirler. Yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetli bireyleri dikkatli olması gerekmektedir.