Nohut kolesterolü unut!

Ciddi hastalıklar arasında yer alan kolesterolde doğru besinleri tüketmek önemli rol oynuyor. Uzman Diyetisyen Keçeci, 'Kolesterolü düşürmek için nohut yiyin. Hastalığı yenin' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 00:21
Nohut kolesterolü unut!

İÇİNDEKİLER

Günümüzde birçok kişinin ortak problemi yüksek kolesterol yaşamı ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Düzenli ve doğru beslenmek ise bu hastalığın tedavisinde oldukça önemli bir etki yaratıyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, "Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, şeker, tansiyon ve böbrek gibi pek çok hastalığı dolaylı olarak etkileyecek olan kan yağlarımızın değerlerinin normal aralıklarda olması ya da yükselen kolesterol seviyelerimizin düşmesi için besinler bir numaralı yardımcımız olabilir" diyor. Keçeci, hangi besinlerin kolesterolü düşürdüğünü ve dengelenmesini sağladığı konusunda ise şunları belirtiyor;
Avokado:
İçerdiği lif etkisi sayesinde yağ yakımına yardımcıdır ve kişilerde açlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca kötü kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır. Belirli porsiyonlarda salatalarda ya da meyvelerle birlikte rahatlıkla tüketebileceğimiz bu besin metabolizmayı da hızlandırır.
Fındık:
Omega-3 etkisiyle, özellikle kalp damarları, beyin ve göz hücreleri için faydalı ve kolesterolün düşmesine yardımcı olacak kuruyemişlerin başında gelir. Sayısız faydasının yanında kan yağlarını düzenleyici etkisi birincil önem taşır. Her gün 10 adet fındık hem hastalıklardan korunmaya hem de zayıflama diyetlerinde ara öğün yerine kullanıldığında tokluk hissine neden olacaktır.
Nohut:
Kuru fasulye, mercimek, bu gruptaki besinlerin tamamı kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Haftada en az 2 defa kuru baklagil tüketimi yapmak, tüm kan sonuçlarımıza, mide ve bağırsak sistemimize, bağışıklık sistemimize de faydalı olacaktır. Kuru baklagiller içerdiği lif sayesinde sindirim sistemi sorunlarında ve kabızlıkta da etkilidir.
Kefir:
Yoğurt ve süt grubundan farklı olarak sayısız faydası bulunan kefir hem sindirim sistemi hem de kalp ve damar hastalıkları için olmazsa olmazlar arasındadır. Kefir, mide ve bağırsak sisteminin düzenlenmesinde ki faydasının yanı sıra kan yağları ve kolesterolün düşürülmesi için tüketilebilir. Günde 1 bardak kadar tüketebileceğimiz kefirin ekşi tadı nedeni ile meyvelerle karıştırılarak tüketilmesi de lif etkisini artıracağından yarar sağlayacaktır.
Yulaf:
Sabah kahvaltıları ya da günlük ara öğünlerde mutlaka tüketilmesi gereken yulaf, içerdiği lif etkisiyle kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Süt ve süt grubundan bir besinle birlikte tüketildiğinde yağ yakımını ve metabolizmanın hızlanmasını da sağlayan yulafı günlük diyet listemizin içerisinde mutlaka tüketmeliyiz. Spor sonrası, yoğurt ve 1 orta boy meyve ile birlikte tüketilen yulaf kas sistemini geliştirir.