Çiğ sebze kiloya darbe!

Alınan fazla kiloları kolayca verebilmenin yolu sofralarda çiğ sebze tüketmekten geçiyor. Uzman Dr. Kaya, "Sebzeleri çok pişirmeyin. Çiğ tüketin" diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2015 Güncelleme 01 Mart 2015, 00:10
Çiğ sebze kiloya darbe!

İÇİNDEKİLER

Daha az acıkmak, daha tok kalmak için; kan şekerinin çok hızlı yükselmemesi, çok hızlı düşmemesi ve kabızlık olmaması için sebzelere sofrada daha çok yer açmak gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya genel olarak bütün sebzelerin bitkisel karbonhidrat ve çok iyi lif kaynağı olduğunu belirtiyor. Dr. Kaya, "Ben sebzeleri çoğu zaman süngere benzetirim, hani bir bilmece vardır ya, çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane diye. İşte sebzelerde bu durum böyledir; yersiniz bir tane vücuda girer bin tane" diyerek sebzelerin mucizevi faydalarına dikkat çekiyor. Uzmanı Dr. Ayça Kaya şu önerilerde bulunuyor...

MEVSİMİNDE TÜKETİN
* Sebzeyi mevsiminde yiyeceksiniz. Genel olarak baktığımızda domates, yeşil biber, kırmızı salçalık biber, patlıcan, kabak, bamya, barbunya, yeşil fasulye, bezelye yaz sebzeleridir. Lahana, pazı, ıspanak, karalahana, brokoli, karnıbahar, pırasa kış sebzeleridir. Yazın bir çok kadın kilo kilo yaz sebzesi buzluğa stok eder. Oysa yazın yaz sebzesi kışın kış sebzesi yemek gerekir. Çünkü yaz ve kış sebzeleri de ayrı ayrı mevsimine göre bağışıklık sistemini canlı tutacak maddeler içeriyor.

* Her öğünde sofrada birkaç çeşit sebze bulundurmaya gayret edin. Göz doygunluğu için salata, haşlanmış sebze ve zeytinyağlı sebze yemeğini bir arada bulundurabilirsiniz.

* En iyi sebze pişirme yöntemi buharda haşlamadır. Bu şeklide vitamin ve minerallerini daha iyi korurlar. Suda haşlanan sebzelerin haşlama suyunu dökmeyin, çorbalarınızda kullanın.

* Soğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçin. Hep tüm malzemeyi aynı anda koymaya çalışın. Yemek piştikten sonra yağını ekleyin.

YEMEK PİŞTİKTEN SONRA TUZU ATIN...
* Sebzeleri et, kıyma, tavuk, yumurta veya peynirle zenginleştirmeye çalışın. Proteinle birleştiremediğinizde içine ya kurubaklagil (fasulye, nohut mercimek) ya da yoğurt koyun. Çünkü sebzelerin su oranı yüksek olduğundan tek başına sebze yemekleri yaparsanız daha çabuk sindirirsiniz ve daha çabuk acıkırsınız. Aynı zamanda bu şekildeki kombinasyonlar sebzenin besin değerini artırır ve sizi daha çok tok tutar.

* Tuzu da yemek piştikten sonra atarsanız tuzun içindeki iyodu da korumuş olursunuz. Çünkü iyot ısı ile bozulabilir. Tiroid hormonlarımız için iyot şart ve ülkemizdeki en büyük guatr nedeni iyotsuzluk.