Sarı leblebi şekere ilaç gibi

Sağlıklı atıştırmalıklar arasında başı çeken leblebi ciddi hastalıklara kalkan oluyor. Kan şekerini dengeleyen bu kuruyemiş şeker hastalığına karşı ilaç gibi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Şubat 2015 Güncelleme 28 Şubat 2015, 00:00
Sarı leblebi şekere ilaç gibi

İÇİNDEKİLER

Nohut kökenli olan leblebi sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. İçerdiği vitaminler-mineraller, kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum ile sindirimin yanı sıra şeker hastalığına kadar iyi geliyor. Uzmanlar bu sağlıklı atıştırmalığın ara öğünlerinde tercih edilebileceğini aktarırken, faydalarından şöyle bahsediyor...
Açlığı Giderir:
Özellikle rejim yapan kişilerin, leblebi tüketmesi kilo vermeye yardımcı olabilir. Leblebi, kilo vermek isteyenlerin uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu özelliği ile leblebi uzun süre yemek yeme isteğini bastırır.
Kolesterole Faydalıdır:
Günlük olarak 2-3 fincan leblebi kötü kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığını Korur:
Kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde leblebi kalp krizi ve felç, inme gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Uyku Düzeni Sağlar:
Amino asitler, triptofan ve serotonin açısından zengin olan leblebi, uyku sorunu olan kişiler için faydalıdır. Akşam yatmadan önce bir miktar leblebi tüketimi derin bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Hafızayı olumlu etkiler:
Leblebinin içerdiği amino asitler, triptofan ve serotonin gibi madde ve diğer bileşenler sinir sistemi sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle stres ve depresyon sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir. Hafıza ve bellek üzerinde olumlu etkileri vardır.
Bağışıklık Sistemini Korur:
Bağışıklık sistemi için demir çok önemli bir besin kaynağıdır. Leblebi bol miktarda demir içerdiği için bağışıklık sistemine önemli katkıda bulunur ve hastalıklarla mukavemetini artırır.
Enerji Verir:
Leblebi bol miktarda demir içerdiğini için özellikle hamilelik döneminde anneler için demir önemli bir maddedir. Fakat daha fazla faydalarından yararlanmak için leblebi yerine nohut tüketin. Çünkü leblebi kavurma esnasında bazı özelliklerini yitirmektedir.
Kan Hücrelerini Korur:
Leblebinin içerdiği fosfor özellikle kan hücrelerinin sağlığını korumada önemli rol oynar. Bu özelliği sayesinde kan hücresi sayısını artırmaya yardımcı. Ayrıca, hemoglobin artırır ve böbrekten, fazla tuzları temizler.
Kansere Karşı Leblebi: İçerdiği
lifler ve yağ asitleri özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Leblebinin içerdiği bol miktardaki lifler ve yağ asitleri kolon tarafından emilir ve enerjiye dönüştürülür. Bu da kolon hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlar ve kansere yakalanma riskini azaltmış olur. Bunun dışında leblebinin içerdiği lifler sindirim sistemine faydalıdır, bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olabilir.
Böbrek Taşları:
Düzenli olarak leblebi tüketimi böbrek taşlarının oluşmasını engellemede etkili rol oynamaktadır.

Sarılık:
Böbrek sağlığında olduğu gibi, direkt olarak nohutun sarılık hastalığına çok faydalı olduğunu söylemekte fayda var. Fakat nohutun bir türevi olan leblebi de sarılık hastalığı için faydalıdır. Düzenli olarak leblebi tüketimi sarılık hastalığı sorunlarını azaltabilir veya sarılık hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Diyabeti Kontrol Eder:
Leblebi kısmen kan şekeri seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir. Bol miktarda lif içerdiği için besinlerin daha kolay parçalanmasını sağlar ve sindirilmesine yardımcı olur. Leblebi insülin için tavsiye edilmektedir.