Ne et ne ot bol iyot

Daha çok kadınlarda görülen guatr rahatsızlığı hayatı olumsuz etkiliyor. Doktor kontrolü gerekiyor. Uzmanlar, bu hastalık için iyotlu yiyecekleri öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2015 Güncelleme 31 Ocak 2015, 00:16
Ne et ne ot bol iyot

İÇİNDEKİLER

Boyunda bulunan tiroid bezinin şişmesiyle guatr rahatsızlığı görülüyor. Tiroid görülemeyecek kadar az büyüyebildiği gibi, gırtlak ve yutağa basınç yapıp, soluk almayı ve yemek yemeyi engelleyebilecek boyutlara da varabiliyor. Guatr dört ayrı sınıfa ayrılıyor.

Basit guatr:
Tiroid bezinin aşırı veya normalden az çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Besinlerdeki iyot azlığından kaynaklanıyor. Tiroksin hormonunu yeterli yapabilmek için tiroid bezi büyüyor.

Habis guatr:
Değişik bir habis büyüme olmakta. İlk belirtiler, özellikle kemik ve akciğerlerde tümörlerin oluşmasıyla anlaşılıyor.

Hipotiroidizme guatr;
Tiroid bezinin normalden az çalışmasıyla tanı konuluyor. Çocuklarda büyüme eksikliği ve zeka geriliği, yetişkinlerde ise adet kesilmesi, sağırlık, kansızlık, saç dökülmesi, zeka ile hareket yavaşlığı ve soğuğa dayanıksızlığa neden oluyor.
Hipertiroidizme guatr:

Bezin aşırı çalışmasıyla tanımlanıyor. Kişi aşırı derece sinirli, ellerde ince bir titreme hali ve nimlilik söz konusu oluyor. İştahlı olmasına rağmen kilo kaybı gözleniyor.
Nabız hızlı olup kişide çarpıntı görülüyor.

Uzmanlar, guatr rahatsızlığı bulunanların alanında uzman bir doktor eşliğinde tedavi olmaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bitkisel kürlerin etkili olacağını vurguluyor. İşte o kürler:

* Yemeklerde iyotlu tuz ve iyot içeren yiyecekler yenilmelidir.
* Balık, yumurta, pırasa, süt, soğan, sarımsak, havuç veya havuç suyu için.
* Bir tülbentin arasına havanda dövülerek toz haline getirilen kuru meşe dalı kabuğu ve iyotlu tuzu koyun. Yatarken boğazınıza sarın.
* Bir tülbentin arasına ufalanmış sinir otu yaprağı ile iyotlu tuzu koyup boğazınıza sarın.
* Bir litre suyun içine küçük parçalara ayrılmış olan kerevizi katın. Kaynattıktan sonra üç öğün için.
* Bir fincan kaynar suyun bir tatlı kaşığı yoğurt otu katın. Demlendiken sonra süzün. Günde üç kez sıcak halde gargara yaparak kullanın.
* Kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyılmış sıraca otu yaprağı katın. Demlendikten sonra süzün. Günde üç öğün gargara yaparak kullanın.
* Bir silme yemek kaşığı tere tohumunu ve balı karıştın. Üç öğün yiyin.
* Kereviz, ıspanak, iç ceviz, dereotunu harmanlayın. Bol miktarda yiyin.
*100 gr deniz süngerini iyice yıkayın. Bal ile karıştırın.Günde 3 defa 1 çorba kaşığı yenir.

YENİLMESİ FAYDALI
Antep fıstığı
Balık t Brokoli
Ceviz t Dereotu
Dut ve kurusu
Havuç ve suyu
Erik hoşafı
Hünnap
İnek sütü
Kereviz
Yumurta
Kuru erik
Mantar
Okaliptüs
Pazı
Pırasa
Sarımsak
Soğan
Su
Taze fasulye
Tere tohumu
Yoğurt
Yoğurt otu
Yulaf
Çay