Sağlığı çöpe atma!

Meyve-sebzelerin kendileri kadar kabukları da fayda sağlıyor. Elma kabuğu kansere, portakal kolesterole, patates ise şeker hastalığına iyi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2015 Güncelleme 27 Ocak 2015, 00:00
Sağlığı çöpe atma!

İÇİNDEKİLER

Her evde tüketilen sebzemeyvelerin kabuk ve kabuğa yakın kısımları lezzetli ve yumuşak olan iç kısımlarından çok daha zengin besin bileşenlerine sahiptir. Pek çok araştırmaya da konu olmuş kabuklar o besine rengini veren antioksidanların büyük bir bölümünü içeriyor, böylelikle şifa saçıyor. Uzmanlar her gıdanın ayrı ayrı hastalıkları önlediğini aktarıyor. İşte o meyve-sebze kabukları ve faydaları...

KANSERE ELMA
Elma kabuğu ile ilgili Corrnell Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada elma kabuğunun çok güçlü antioksidan özellik taşıdığı tespit edilmiştir. Elma kabuğunda bulunan triterpenoid adlı bileşiklerin kanserli hücreleri öldürmede ve kansere karşı korumada etkili olduğu görülmüştür. Triterpenoidlerin özellkle karaciğer, kolon ve meme kanserlerine karşı etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Kanada'da yapılan bir çalışmada ise elma kabuğu ve kabuksuz elma ayrı ayrı değerlendirilmiş ve elma kabuğunun yüksek kan basıncını düşürmedeki etkisi 6 kat fazla bulunmuştur.

KOLESTEROLE PORTAKAL
Portakal ve mandalina kabuklarında bulunan flavonoidlerin kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bilinmektedir. ABD'de yapılmış bir araştırmaya göre narenciye kabuklarındaki antioksidanların narenciye sularındakinden 20 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Narenciyelerde kabuğun altındaki beyaz bölgenin yoğun olarak pektin adlı lif içerdiği ve bu lifin bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırdığı bilinmektedir.
diyabete Patates
Patatesi kabuğu ile birlikte tükettiğinizde lif oranını yüzde 100, demir oranını yüzde 70 ve potasyum oranını yüzde 35 arttırmış olursunuz. Nişastalı bir sebze olan patates bu özelliği sebebiyle hızlıca parçalanır ve kan şekerini hızlı yükseltir. Ancak kabuğu ile birlikte tükettiğinizde patatesin lif oranını arttırmış ve sindirimini yavaşlatmış olursunuz. ödeme

ANANAS KABUĞU
Ananasta bromelain adlı bir enzim bulunmaktadır. Bromelain enzimi sindirime yardımcı olur, vücutta meydana gelebilecek iltihapları ve şişkinlikleri önlemede etkilidir. Bölgesel ödem oluşumunu önleyerek selülitlerle mücadele edilmesini sağlar. Ananasın kabuğunda iç kısmına kıyasla 2 kat fazla bromelain bulunur. Ananas kabuğu doğrudan tüketime uygun olmadığından çayını hazırlayın.

KARACİĞERE ENGİNAR YAPRAĞI
Enginar, karaciğer ve safra yollarını koruyucu bir besindir. Genellikle kalbi ayıklanmış olarak alınıp tüketiliyor ancak enginarın yaprakları en a z kalbi kadar faydalı. Enginar yapraklarında kalbine kıyasla 8 kat fazla bulunan sinarin adlı bileşik serbest radikal hasarına karşı karaciğeri korur. Hassas bağırsak sendromunun tedavisinde etkilidir. Kötü kolesterolü düşürür. Enginar yaprakları yemek yaparken faydalarını önemli ölçüde yitirir. Kıyılarak kurutulmuş enginar yaprakları ile çay hazırlanması ve tüketilmesi safra hastalıkları tedavisine yardımcı olabilir.