İnanmadan olmaz

Birçok denemeye rağmen başarısız olsanız da; tüp bebekte başarılı olmanın yolu inanmaktan geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2011 Güncelleme 07 Eylül 2011, 00:00
İnanmadan olmaz

İÇİNDEKİLER

Tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, öncelikle başarı oranları yüksek, bünyesinde bulundurduğu hekimleri deneyimli olan merkezleri seçiyorlar. Hiç kuşkusuz merkezin deneyiminin tedavi başarısını artırmadaki rolü çok büyük.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer konu kadının tedavi sırasındaki psikolojisi. Bu süre zarfında kadının moralinin yüksek tutulması ve eşinin her aşamada kendisine destek olması gerekiyor. Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü ve Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadın psikolojisinin tüp bebek tedavisindeki rolü ve özellikle dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

KADIN ASLA YALNIZ BIRAKILMAMALI
Tüp bebek tedavisinde en büyük görev kadına düşüyor.
Erkekler sadece yumurta toplama günü sperm veriyor. Ancak kadınlar bu süre zarfında birçok kez hastaneye gelmek durumunda kalıyorlar. Bu dönemde kadının psikolojisinde ister istemez olumsuz durumlar yaşanabiliyor. Eşlerinin morallerini yüksek tutmak konusunda da en büyük görev erkeklere düşüyor. Yapmaları gereken tek şey ise onların yanında olmak. Erkekler yaklaşık iki hafta süren tüp bebek tedavisi boyunca hastanede eşlerini yalnız bırakmamalılar. Böylece hem kadının yaşadığı stres azalıyor hem de tedavini başarı şansı büyük oranda artıyor.

POZİTİF DÜŞÜNMEK TEDAVİDE BAŞARI ŞANSINI ARTIRIYOR
Kadının yaşadığı stresin azaltılarak, pozitif düşünmesinin sağlanması tüp bebek tedavisinin başarısında büyük rol oynuyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, embriyo transferinde bir psikoloğun kadınla konuşmasının gebelik sonuçlarını olumlu şekilde etkilediğini gösteriyor.

TEDAVİDEN ASLA VAZGEÇİLMEMELİDİR
Halk arasında birinci tüp bebek denemesinin tutmayacağı görüşü yaygındır. Ancak bu doğru değildir. Tüm tedavilerde başarı oranı aynıdır ve deneyimli tüp bebek merkezlerindeki ortalama gebelik oranı yüzde 50-55 civarındadır. Üçüncü kez tüp bebek denemesi yapan bir çiftin başarı oranı ise yaklaşık yüzde 90'a yükselir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise başarısız denemelerin ardından moral bozukluğuna kapılmamak ve tedaviden vazgeçmemektir. Zaman zaman çiftler başarısızlıkla sonuçlanan ilk denemenin ardından yıllarca tedaviden kaçıyor ve gebelik şanslarını büyük ölçüde kaybediyorlar. Çünkü kadının yaşı ilerledikçe tedavi şansı da aynı oranda düşüyor. Bu nedenle birinci tüp bebek denemesi başarısız olan kişiler asla vazgeçmemeli, iki üç ay içerisinde tedaviye yeniden başlamalıdır. Ancak 6 tüp bebek denemesinden sonra hala başarısızlık söz konusuysa çiftin bebek sahibi olma şansının azaldığı söylenebilir.


Prof. Dr. Bülent Tıraş