Çoraplarda akıllı sensörler var

Akıllı çoraplardan kulaklıklara, akıllı bilekliklerden saatlere giyilebilir teknolojiler 2015 yılına daha çok sıçrayan, kulağının sesini dinleyen biyonik sporcuları hazırlayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ocak 2015 Güncelleme 15 Ocak 2015, 00:00
Çoraplarda akıllı sensörler var

İÇİNDEKİLER

Geleceğin teknolojileri ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES 2015'te podyuma çıktı. Kulaklardan yüzüklere, ayağımıza giydiğimiz çoraplardan spor ayaklarına kadar her şeyin akıllandığı ürünlerle karşılaştık. Kalp ritmini ölçen akıllı kulaklıklar, adım sayan akıllı çoraplar her sporcuya performanslarını anında görmelerini sağlıyor. Giyilebilir teknolojiler profesyonel ve amatör sporcular için sağlık ve performans verilerine anında ulaşıyor.

BİYONİK SPORCULAR
Yeni nesil teknolojiler kendi sporcularını hazırlıyor. Kulaklığında müzik dinlerken kalp atış ritmini takip eden sporcular geliyor. Akıllı bileklik ve saatleri görmeye alıştık. Ancak 2015 yılında bu cihazların sayısı ve çeşitliliği artacak. Kalp ritmini ve nabız ölçülerini takip eden bu cihazlara akıllı kulaklıklar ekleniyor. Kulaklıkların ses kalitesi yanında kalp ritmini ölçme özelliklerine sahip. Kablosuz bluetooth bağlantısı hem ses iletişimini sağlarken, veriler de kablosuz olarak anında telefona ulaştırılıyor. Bunun yanı sıra, zıplama yüksekliğinden koşulan mesafeye kadar her şey ölçülüyor. Yani sporcu tüm hareketlerini kendisi de takip edebiliyor.

HER CİHAZA UYGULAMA
CES 2015 hemen her teknoloji firmasının giyilebilir bir çözümü vardı. Bu ürünler genelde akıllı telefon ve tablet uygulamasıyla birlikte çalışıyor. Bluetooth veya WiFi üzerinden kablosuz bağlantı sağlayan ürünler sporcunun takibi için kişisel hesabında tutuluyor. Uygulamalar genelde facebook arayüzüne benzer bir tasarıma sahip. Cihazla ve kişisel bilgilere ait detaylar ayrı ayrı depolanıyor.

HER ADIMDA MÜZİK SESİ
Bir diğer akıllı kulaklık da Bragi Dash. Müzik dinlemek için 4GB kapasiteye sahip olan cihaz bluetooth üzerinden telefonla haberleşiyor. iPhone ve Android telefonlarla uyumlu çalışan akıllı kulaklık sadece kalp ritmini ölçmüyor, tansiyon ve ne kadar mesafe aldığınızı da ölçüyor. Bu mini kulaklık tüm bu ölçümlerin dışında vücut sıcaklığının da ölçülmesine yardımcı oluyor.

AKILLI UYGULAMALAR ZIPLATIYOR
Basketbol veya voleybol oynamaya meraklıysanız ya da futbolda hava toplarında daha yükseğe zıplamak istiyorsanız, sizin için de akıllı bir cihaz var. Vert, sizin ne kadar yükseğe zıpladığınızı akıllı sensörlerle ölçerek akıllı telefona kablosuz olarak iletiyor. Akıllı telefondaki uygulamada günlük performansını, önceki hafta ve aylara göre ne kadar mesafe aldığınızı gösteriyor.

ÇORAPLARDA AKILLI SENSÖRLER VAR
Şimdi de akıllı çorap Sensoria ile karşı karşıyayız. İlk aklıma gelen annesine ya da eşine sürekli çoraplarının nerede olduğunu soranlara "aç telefonu bak" demek. Ancak akıllı çorap nerede olduğunu sorgulamak için değil, koşu ritmini bulmak isteyenler için ideal. Çorabın üstüne basit bir bağlantı ünitesi takılıyor. Akıllı bileklik gibi takılan bu cihaz, çorabınızın telefonla haberleşmesini sağlıyor. Android, iOS ve Windows Phone uygulamaları bulunan Sensoria özellikle profesyonel sporcu ve düzenli spor yapanlar için tasarlanmış. 3 çift çorabı 199 dolara satmaya çalışan çorabı yıkamak için hemen çamaşır makinesine atmayın. Firma 35 yıkama için garanti veriyor. Sonrasını bilemiyoruz.

OTURDUĞUN YERDEN SMAÇ YAP
Arkadaşlarınızla oturduğunuz yerden voleybol oynamanız mümkün desek, herhalde bize deli diye bakarsınız. CES 2015'te 4 kişiyi gözlerinde akıllı gözlük Oculus Rift DK2 ve karşısında dizüstü bilgisayarlar görünce "bu insanlar ne yapıyor" diye kendi kendimize sorduk. AltspaceVR tarafından geliştirilen sanal voleybol oyunu Intel'in standında en eğlenceli alanlardan biriydi. Oculus Rift DK2 gözlükler 360 derece sanal ortamda kumsalda top oynama şansı sunuyor. Ortada top yok ve siz sadece sanal ortamda canlandırılan bir plajda oyun oynuyorsunuz. Intel işlemcili dizüstü bilgisayarların kullanıldığı sistemde, akıllı kameralar ve akıllı gözlük Oculus Rift DK2 gözlükler kullanılıyor.

TİMUR SIRT