Çifte kongre krizi

MHP’de Devlet Bahçeli ve muhalif aday Meral Akşener, 10 Temmuz’da kurultay kararı aldı. MHP’ye yakın kaynaklar, aynı yerde ve aynı saatteki çifte kurultayın kaosa neden olacağına dikkat çekti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Haziran 2016 Güncelleme 21 Haziran 2016, 01:17
Çifte kongre krizi

İÇİNDEKİLER

MHP'de arapsaçına dönen kurultay tartışmaları Pazar günü yapılan kurultay ile yeni bir aşamaya geçti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yasadışı ilan ettiği muhaliflerin kurultayı da 10 Temmuz tarihinde Ankara Arena'da Genel Başkanlık seçimi yapılması kararı alındı. Genel merkez de geçtiğimiz günlerde aynı yerde ve aynı tarihte genel başkanlık seçimi kararı almıştı. Bu durumda aynı anda aynı yerde iki kurultayın toplanacağı öğrenildi. İki Kurultay'ın adının da 6. Olağanüstü Kongre olacağına dikkat çekildi. İki taraf da alınan kararların "yok hükmünde" olduğunu belirterek 'kaos'u işaret etti. İki kongre kararının ortaya çıkma ihtimalini değerlendiren Meral Akşener kanadı, tüm hakimiyeti ele geçirebilmek için Pazar günü tüzükte bununla da ilgili bir düzenleme yaptı.

'KARARLARI TANIMIYORUZ'
Buna göre parti organlarından birisi ile genel kurul kongre kararı alırsa uyuşmazlığın çözülmesi için kurultayın kararının geçerli olacağına dair tüzüğe ibare eklendi. Ancak genel merkez tüm kongre kararlarında olduğu gibi bu değişiklik için de 'tanımıyoruz' ifadesini kullandı. Ayrıca genel merkez tarafından kurultay kararı alındıktan sonra tüzüğe alınan bir madde olduğu için bu maddenin geçersiz olacağı belirtildi.



HUKUK TOPLANTISI YAPILDI
MHP Genel Merkezi'nin "yok hükmünde" saydığı 19 Haziran kurultayıyla ilgili mahkeme yoluna başvurmayacağı iddia edildi. Ancak genel merkeze yakın isimler, mahkeme hakkının her an kullanılabileceğini ima etti. Bahçeli'nin konuyla ilgili hukuk kurmaylarını topladığı ortaya çıktı.

DERVİŞOĞLU KAVGASI
Muhalifler kurultayda aldığı bir karar ile kongre heyeti kurulmasını da kararlaştırdı. Kurultay heyetinin başında Akşener'in divan başkanı adayı Musavat Dervişoğlu var. Dervişoğlu partiyi genel başkanlık seçimli kurultaya götürmek için gerekli işlemleri yapmakla görevlendirildi. Genel Merkezin ise doğrudan doğruya MYK ve Başkanlık divanı eli ile kurultayı toplayacağı öğrenildi. Bu durumda tartışılan konu ise Dervişoğlu'nun mu yoksa genel merkezin mi kurultayı tertip edeceği oldu.

MHP'DEN NOTERE TEPKİ
Ankara 13. Noterliği, MHP'nin 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı'na 656 delegenin katıldığını açıkladı. MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, "Noter, Kongre Divanı seçildikten 30 saat ve kongre bittikten 25 saat sonra 656 delegenin salonda hazır bulunduğunu açıklayabildi. Yarın da birileri, 'aslında onun kim olduğunu' açıklar belki" dedi.

MUHALİFLER BÖLÜNDÜ
MHP'de Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ'dan oluşan muhaliflerin sorunu 19 Haziran kurultayı ile birlikte muhaliflerin önüne net olarak çıkan en önemli sorun ise kendi aralarındaki bölünme. Daha önce seçimli kurultaya kadar işbirliği halinde olacaklarını ilan eden adayların daha tüzük değişmeden 19 Haziran kurultayının başından sonuna kadar "Akşener ve diğerleri" diye ayrıldıkları net olarak görüldü. Aydın, Oğan ve Özdağ, Akşener'in tutumunu sert bir dille eleştirdiği öğrenildi.