TES İLE EMEKLİYE ÇİFTE MAAŞ! İlk kez Berat Albayrak döneminde gündeme gelmişti! 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde kıdem tazminatı nasıl olacak?

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Orda Vadeli Programı açıklamış, emeklilerin çifte maaş alabileceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nden bahsetmişti. Söz konusu TES ile emekliler hem ikinci maaş alacak hem de kıdem tazminatında tüm hakları saklı kalacak. Türkiye’nin yeni ekonomik haritasında yer alan TES, ilk kez 2019 yılında dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından gündeme getirilmişti. Peki TES nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modeli nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 11 Eylül 2023, 15:54 Güncelleme 11 Eylül 2023, 17:49
TES İLE EMEKLİYE ÇİFTE MAAŞ! İlk kez Berat Albayrak döneminde gündeme gelmişti! ’Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde kıdem tazminatı nasıl olacak?

İÇİNDEKİLER

Orta Vadeli Program'ın önemli ayaklarından birini emeklilikte ek gelir yaratacak, çalışma dönemindeki yaşam standardının korunmasını sağlayacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) oluşturuyor. Otomatik katılım sisteminin işverenin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği TES kurulacak.

SSK VE BAĞKUR'LULARIN MAAŞI NE KADAR OLDU? I VİDEO İZLE

İşverenin mevcut yükünü arttırmayan katkı formülü ortaya konulurken, tamamlayıcı emeklilikte az maaş alandan az, yüksek olandan daha fazla kesinti yapılması öngörülüyor. Çalışanların sistemden emeklilikleri geldiğinde çıkması, kademeli çıkış hakkı da seçenekler arasında bulunuyor. Ve en önemlisi tüm emeklilerin çift maaş alacak olması. Söz konusu TES ile emeklilik yaşı 56'ya inecek. Peki detaylar neler? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında anlattı.

İşte o açıklamalar;

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NE DEMEK?

Tamamlayıcı emeklilikten kasıt şu aslında devletin sunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kaynaklı bir emeklilik sistemimiz var zaten kamunun sunduğu.

Onun yanında ikinci bir emeklilikten bahsediyoruz. Bu ikinci emeklilik dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı şekillerde uygulanıyor. Kimi ülkelerde mesleklere göre uygulanıyor.

ÖRNEKLER

Bizde de ona benzer sistemler var banka sandıkları gibi OYAK sistemi gibi böyle mesleki tamamlayıcı emeklilikler var. Bazı ülkelerde de bizdekine benzer bireysel emeklilik sistemi gibi sistemler var. Bizde de şu anda bireysel emeklilik sistemi var.

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi var. 45 yaşın altındaki çalışanlar otomatik olarak bu sistemin içine giriyorlar. Her ay maaşlarından brüt maaşlarının yüzde 3'ü kadar bir kesinti oluyor ancak 2-3 ay içinde isterlerse bu sistemden çıkıyorlar.

NEDEN GEREKLİ?

Ama önce şu ikinci emeklilik niçin gerekli onu söyleyeyim. Sizin çalışırken bir yaşam standartınız var belli bir maaşınız var. Hem kamuda hem özel sektörde. Ama emekli olduğunuz zaman hem maaşınız biraz düşüyor dolayısıyla yaşam standartınız ve gelir seviyeniz düşmüş oluyor.

Dolayısıyla bu standartı koruyacak gelir seviyesini koruyacak bir sistem yani ikinci bir emekli maaşı sistemi.

HERKESE ÇİFT MAAŞ

Herkes çift emekli maaşı alacak. Nasıl olacak? Önce SGK'dan kamudan emekli olacak sonra da bu tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ikinci bir emeklilik maaşı gelecek.

Bizde otomatik katılım sistemi şu anda uygulanıyor ama zorunlu değil. Bu zorunlu olduğu zaman sizin maaşınızdan yüzde 3 kesilecek.

ZORUNLU MU OLACAK?

Zorunlu olduğu zaman zaten sistem oturacak. Kesin değil ama zorunlu olmak zorunda. Başka türlü çıktığın zaman sistem bozulacak.

BERAT ALBAYRAK DÖNEMİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Yeni getirilecek sistem aslında 2019'da Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde de gündeme gelmişti.

Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan tamamlayıcı emeklilik sisteminin 100 milyar liralık büyüklük sağlaması öngörülmüştü.

"KESİNTİLER BES İLE ENTEGRE KIDEM TAZMİNATI FONU'NDA TOPLANACAK"

Bakan Albayrak, "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" için düzenlenen basın toplantısında, gelecek süreçte ekonomiye bahsedilen faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek, "Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanacak." diye konuşmuştu.

Hedeflerinin; her iki reformu da bu yıl hayata geçirmek ve 2020 yılından itibaren fiilen bu fonları hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır. Finansal sektördeki bir diğer değişim alanımız sigortacılık sektörü olacak.

Sigortacılık, BES ve Kıdem Tazminatı sonrasında hepimiz için çok önemli bir yeni finansman kaynağı olacak. Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurarak sektörü izlenmesi ve denetlenmesini daha yakından takip edeceğiz. Sektörün çok daha hızlı bir şekilde güçlenmesine destek olacağız. Ayrıca Milli Reasurans şirketi ile birlikte sigorta şirketlerimizi destekleyecek, sigortalanmayan sektörlerin sigortalanmasına imkan sağlayacağız."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN