Uyanık patronun ücret oyunu bitti

Yargıtay, çalışanlar için devrim gibi bir karar verdi. İşçinin maaşını düşük gösterip, asgari ücretten yatıran işveren yandı. Çalışan isterse tazminatını alıp ayrılabilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2012 Güncelleme 02 Kasım 2012, 00:00
Uyanık patronun ücret oyunu bitti

İÇİNDEKİLER

Çalışanının maaşını asgari ücretten göstererek, hem devletten vergi kaçıran hem de çalışanını tazminat ve emekli maaşında zarara uğratan işverenlere tokat gibi karar... Yargıtay, yüksek maaş aldığı halde primi asgari ücretten yatırılan çalışanların, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabileceğine hükmetti. Emsal olacak bu karar, milyonlarca işçiyi sevindirirken, uyanık patronların prim oyununu da bozdu.

EMSAL OLACAK
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, sosyal güvenlik primleri asgari ücretten gösterilen ve fazla mesai ücretleri ödenmeyen işçinin iş akdini feshetmesini haklı buldu. Daire, "İşçinin SSK primlerinin, hiç yatırılmaması veya gerçek ücretten yatırılmaması ile fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesinin, işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkanı verdiğinin tartışmasız" olduğunu vurguladı.

İŞÇİNİN HAKKI
Yargıtay kararının gerekçesinde, işçinin emeğinin karşılığı olan ücretin işçi için en önemli hak, işveren için en temel borç olduğu, ücretin en geç ayda bir ödeneceğinin İş Kanunu ile kurala bağlandığı vurgulandı. Kararda, ücreti ödenmeyen işçinin, bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi yasal yollardan talep etmesinin de mümkün olduğu belirtildi.