Acı biber kanserden koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2011 Güncelleme 26 Ocak 2011, 00:00
Acı biber kanserden koruyor

İÇİNDEKİLER

Acı kırmızı biberi yediğimizde ağzımızda acı ve 'sıcak' tat bırakan şey onun içindeki 'kapsaisin' adlı madde.
Yalnızca kırmızı biberde yok, acı olan tüm biberlerde mevcut ve 'ne kadar acı, o kadar kapsaisin…' Kapsaisinin tümör hücreleri üzerine etkileri hakkında o kadar çok bilimsel çalışma yapıldı ki hepsini burada özetlemem bile mümkün değil ancak en son çalışmadan bahsedeceğim sizlere. USA'da, Michigan'da yapılmış ve 'Nutrition and Cancer' yani 'Kanser ve Beslenme' adlı bilimsel derginin 2011 Ocak sayısında yayınlanmış olan yeni çalışmanın başlığı oldukça çarpıcı: Kırmızı biberler içindeki kapsaisin miktarı ile tümör hücre büyümesinin engellenmesi, doğru orantılı. Evet, aynen böyle başlık, bire bir Türkçe'ye çevrildiğinde. Çalışmanın içeriğinden bahsedeyim biraz da.
Bu, hücre düzeyinde yapılmış bir çalışma, insan meme kanseri ve lösemi hücre kültürleri kullanılmış.
Kontrol olarak da normal insan meme hücre kültürü üzerindeki etkileri de incelenmiş. Değişik cinste biberlerden değişik derecelerde kapsaisin içeren 'ekstreler-özütler' kullanılmış. Bu ekstrelerin hücre kültürlerinin büyümesi üzerindeki etkileri gözlemlenmiş. Özet olarak, ekstredeki kapsaisin miktarı arttıkça, kanser hücre kültürlerindeki hücrelerin büyüme hızlarının o kadar yavaşladığı ve hücre ölüm düzeylerinin arttığı saptanmış. Bu çalışma sonucunda da, acı biberin 'potansiyel bir anti-kanser ajan' olabileceği yorumu yapılmış.

HER ŞEYİN FAZLASI ZARAR
Daha ilaç olmasına çok var gibi görünse de siz, eğer aktif bir ülseriniz yoksa mutfağınızda yer açabilirsiniz birçok insanın 'çekinerek' kullandığı bu lezzete, dozunda olmak şartıyla elbette. 'Her şeyin fazlası zarar' kuralı burada da işliyor. Utah Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada çok fazla acı biber tüketen eyaletlerde mide ve karaciğer kanserinin daha sık görüldüğü istatistiksel sonucuna varılmış. Bu çalışmanın sonucunda da 'acaba kapsaisin bir insan kanserojeni mi?' diye bir yorum yapılmış. Düz mantıkla bakıldığında bu istatistiksel sonuca göre, acı biberin veya kapsaisin'in kanserojen diye suçlanması gerekiyor, ancak duruma bir de diğer pencereden bakılmalı bence.

ÇOK İYİ SAKLANMALI
Pulbiber içinde sıklıkla saptanan 'aflatoksin' adındaki bir mantar toksininin, insanda mide ve karaciğer kanserine neden olduğu neredeyse kanıtlanmış durumda. Aflatoksin, yalnızca ülkemizin değil neredeyse tüm dünyanın sorunu! Çünkü aflatoksin içermeyen pul biber alınsa bile saklama koşullarına dikkat edilmediğinde, yine oluşuyor bu toksin. Çaresi ise basit, pulbiberleri mevsiminde, yeni üretilmişken ve güvenilir firmalardan kapalı ambalajlarda satın alıp, cam kavanozlara boşaltıp, buzdolabında saklamak.