Uzmanlardan uyarı: Kansızlık kilo alımına neden olur

Kansızlık, halsizlik, solgunluk ve üşümeyle belirti veriyor. Hayat kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, “Kansızlık, hareketsizliğe yol açtığı için kilo alımına neden olur” diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2023 Güncelleme 28 Eylül 2023, 07:00
Uzmanlardan uyarı: Kansızlık kilo alımına neden olur

İÇİNDEKİLER

Kansızlık, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin seviyelerinin düşük olması durumuna deniyor. Bu durum, birçok farklı nedenle ortaya çıkabiliyor. Sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Diyetisyen Begüm Yılmaz Ün, kansızlıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:



ENERJİNİZİ YER BİTİRİR
Kansızlık, vücudun oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Bu da enerji seviyelerini düşürebilir. Fiziksel aktiviteyi azaltabilir. Bu durum, hareketsizlik ve azalmış fiziksel aktiviteye yol açarak kilo alımına katkıda bulunabilir. Ayrıca, kansızlık metabolizmanızı yavaşlatabilir ve vücudunuzun enerjiyi daha verimli kullanmasını engelleyebilir. Bu nedenle, kansızlık kilo alımına katkıda bulunabilir, ancak sadece bir faktör olarak düşünülmelidir.

SOLUK CİLTE DİKKAT
Kansızlık pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında; demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, kronik hastalıklar, kemoterapi ve radyoterapi vardır. Kansızlık belirtileri arasında ise halsizlik, soluk cilt, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, zayıf konsantrasyon ve hızlı yorgunluk gibi durumlar bulunur.



KIRMIZI ET VE TAVUK İYİ GELİR
Kansızlıkla mücadele etmek için dengeli bir beslenme önemlidir. İşte kansızlığa iyi gelen mucize besinler:
Demir açısından zengin besinler: Kırmızı et, tavuk, fasulye, ıspanak gibi demir açısından zengin besinler tüketmek kansızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
B12 vitamini kaynakları: Yumurta, süt ürünleri, somon gibi B12 vitamini içeren besinleri yemek önemlidir.
C vitamini: C vitamini, demirin emilimini artırır. Bu nedenle turunçgiller, domates, biber gibi C vitamini açısından zengin besinleri tüketmek faydalıdır.





TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN