Uzmanı uyardı: Miyomlar anne olmaya engel!

Her 4 kadından birinde görülen miyomlar, anne olmayı engelliyor. Fazla kilolu kadınlarda daha sık görülen bu hastalıktan korunmanın yolu, doğru beslenmekten geçiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2024 Güncelleme 08 Şubat 2024, 07:01
Uzmanı uyardı: Miyomlar anne olmaya engel!

İÇİNDEKİLER

Kadınların korkulu rüyası haline gelen miyomlar, en sık üreme çağında olanları tehdit ediyor. Rahim kas dokusunda oluşan bu iyi huylu tümörler, her 4 kadından birini tehdit ediyor. Üreme döneminde salgılanan östrojen hormonu nedeniyle oluşan miyomların büyümesi, menopozla birlikte yavaşlıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci, her miyomun ameliyatla alınmasına gerek olmadığını belirtiyor. Ancak adet kanamasında artış, cinsel ilişkide ağrı ve gebe kalamama gibi sorunlara neden olursa bu ameliyatın yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Şu bilgileri veriyor...



NEDENİ BİLİNMİYOR
Adet kanamalarında artış, sık idrara çıkma ya da idrar yapmada zorluk, karında büyüme veya şişlik, adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı, kansızlık ve kabızlık, adet arası dönemde ara kanama ve cinsel ilişki sonrasında kanama miyoma işaret ediyor. Miyomların oluşum nedenleri hala bilinmiyor. Araştırmalar, hareketsizlik ve fazla kilo gibi faktörlerin miyom riskini artırdığını gösteriyor.

MENOPOZDA AZALIR
Prof. Dr. Demirci miyomların büyüklük ve büyüme hızları olarak her kadında farklılık gösterdiğini belirtiyor. "Miyomların yılda 1-2 cm büyümeleri normal kabul edilir, ancak yılda 1.5-2 kat büyürlerse, bu durum kanser gibi önemli bir sorunun habercisi olabilir" uyarısında bulunuyor. İyi huylu tümörler olan miyomların kansere dönüşmesi, yüzde 1 oranında seyrediyor. Ayrıca miyomların menopoza kadar tekrar gelişme riski bulunuyor. Bu sebeple miyomlar herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa ameliyat önerilmiyor. Bunun yerine miyomun düzenli takip edilmesi, kanama ve adet düzensizliğine neden oluyorsa ilaç ya da diğer yöntemlerle tedavi edilmesi öneriliyor.

DOMATES ÇOK ÖNEMLİ
DOMATES YİYİN:
Fazla kilonun miyoma neden olduğunu belirten uzmanlar, hastalara şu besinleri tüketmesini öneriyor...
TURPGİLLER: Brokoli, Brüksel lahanası, domates ve elma miyom riskini azaltır.
BAKLA: Demir içeriği miyomun neden olduğu kansızlığı engeller.
KETEN TOHUMU: Miyom oluşumunu engeller.
BİTKİ ÇAYLARI: Hayıt otu, deve dikeni, karahindiba kökü miyom oluşumunu engeller.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN