Uzmanı uyardı: Ağır spor yapayım derken hayattan olmayın!

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre spor takviyesi ürünlerin etiketinde yazan bileşenler ürünün içeriğinde bulunmuyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Okan Yıllar, bilindik, büyük sanayi kuruluşlarının ürettiği ürünleri mutlaka hekime danışarak kullanmak gerektiğini söyledi. İşte sizler için derlediğimiz 13 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2023 Güncelleme 13 Eylül 2023, 07:00
Uzmanı uyardı: Ağır spor yapayım derken hayattan olmayın!

İÇİNDEKİLER

ABD'de sağlık kuruluşu Cambridge Health Alliance ve Harvard Tıp Fakültesi, spor takviyelerinin etiketleri, bileşenler ve FDA tarafından yasaklanan maddelerin içerikte bulunup bulunmamasına yönelik bir araştırma yaptı. Spor takviyelerinin yüzde 40'ının etiketindeki bileşenleri içermediği ortaya çıktı.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, bilindik, büyük sanayi kuruluşlarının ürettiği ürünleri mutlaka hekime danışarak kullanmak gerektiğini anlattı: Rakamların çok ciddi. Etikette yazan içerikte olmak zorunda. Bazı ürünlerde FDA'nın onaylamadığı sakıncalı bulduğu bileşenler de var. Bunlar güçlü aminler. Kişi bunu kullandığı zaman sempatik sistemi uyarılır. Tansiyonu yükselir, kalp çarpıntısı olur. İştah kapanır, uyku sorunu gelişir. Ağır spor yapan kişiler böyle takviyeedici besinleri kullanırsa kalp krizi, beyin kanaması geçirebilir.



KEMİK DOSTU KURU İNCİR
Yazın yaşı, kışın ise kurusuyla ağızları tatlandıran incir, bağışıklığı artırır. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenler. 1 bardak sütle birlikte tüketildiğinde ise kemikleri güçlendirir.



KESKİN GÖZLERE TERE
Lezzetiyle ağızları tatlandıran tere, adet düzensizliğini engeller. Bağırsakları temizler. Kansızlığı bitirir. Saçların dökülmesini azaltır. İçerdiği A vitaminiyle gözleri güçlendirir. Katarakt riskini düşürür. Böbrekleri destekler.

ÖKSÜRÜĞE VANİLYA
Güzel kokusu ile vanilya, sinirleri yatıştırır. Depresyonu önler. Ateşi düşürür. Öksürüğü hafifletir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarından korur. Mide bulantısını engeller.



SEMİZOTU KABIZLIĞIN SONU
Vitamin deposu semizotu, sağlık saçıyor. 100 gr porsiyonunda 20 kalori bulunuyor. Bu nedenle diyetlerin olmazsa olmazını oluşturuyor. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, semizotunun faydalarını açıklıyor:
- Bağışıklığı destekleyerek hastalıklara kalkan olur.

- Göz hücrelerini güçlendirerek göze iyi gelir.

- Damar içinde bulunan yağları düşürerek kolesterolü dengeler.

- Bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır.

- Mideyi rahatlatarak rahat çalışmasını sağlar.

- Vücut ve beyin gelişimine katkıda bulunur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN