Uzmanı tiroid kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor

Sinsice ilerleyen tiroid kanseri, genelde belirti vermiyor. Tedavi edilmediğinde yaşam süresini kısaltıyor. Op. Dr. Kanan Ismayılzada, “Elle hissedilen her nodül kanser olmayabilir” diyor ve uyarıyor: Kontrolleri aksatmayın.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2023 Güncelleme 03 Ekim 2023, 07:02
Uzmanı tiroid kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor

İÇİNDEKİLER

Tiroid kanserinin son yıllarda sıklığı gittikçe artıyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha çok rastlanıyor. Erken tanı ve tedavi hayati önem taşıyor. Hastalığın tanısı, hastaların geçmiş öyküleri, fizik muayene, boyun ve tiroid ultrasonografi sonucu ve ince iğne biyopsi sonucuna göre belirleniyor. Tiroid kanserlerinde erken evrelerde teşhis konulduğunda sağ kalım oranı oranının yüzde 90 ve üzeri olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kanan Ismayılzada, tiroid kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor:

NODÜLÜN VARLIĞI ÖNEMLİ DEĞİL
Tiroidde nodüller ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri veya boyutuna bağlı olarak bazı durumlarda fizik muayene ile ortaya koyulabilen, tiroidin normal bez yapısından farklı özellikte olan oluşum veya lezyonlardır. Fiziksel muayenede elle hissedilen nodüllerin çok düşük oranı kanser içerir. Bu durumlarda belirleyici olan tiroid bezindeki nodülün varlığı değil, nodülün ultrasonografik özellikleridir. Ultrasonografik olarak şüpheli özelliklere sahip olan veya hastanın geçmiş öyküsünde kanser açısından risk faktörleri mevcut ise o zaman ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak tanı koyulmaktadır.

İLK EVRELERDE BELİRTİ VERMEZ
Tiroid kanseri ilk evrelerde belirti vermeyen hastalık türlerinden biridir. Ancak bazı semptomlar vardır. Bu semptomlar arasında boyunda şişlik ve yumru, nefes almada zorluk, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kemik erimesi, boyundan kulaklara doğru ağrı, kan ve kolesterol değerlerinde düşüş, yorgunluk, kilo artışı ve sinirlilik yer alır. Tiroid tedavisinde mevcut bulgulara göre tek taraflı veya iki taraflı tiroid cerrahisi uygulanmaktadır. Ayrıca yine kanserin tipine ve boyundaki lenf bezlerinin etkilenmesine bağlı olarak boyundaki lenf bezlerinin de çıkarılması gerekebilir.

HORMON REPLASMANI GEREKEBİLİR
Tiroid cerrahisi sonrası yapılan cerrahinin tipine bağlı olarak hormon replasmanı gerekebilir. Tiroid bezi vücudun metabolizma ve gelişim mekanizmalarında önemli role sahip olduğundan, tiroid hormon eksikliği beraberinde birçok sağlık sorunları oluşturmaktadır. Genellikle, tek taraflı tiroid cerrahisinde kalan tiroid dokusunun hormon üretimi yeterli olduğundan hastalar hormon replasmanına ihtiyaç duymamakla birlikte, bazı durumlarda istisnalar olabilmektedir. Tiroid bezinin tamamının çıkarıldığı hastalar ise ömür boyu tiroid ilacı kullanmak zorundadır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN