Sağlığın şifresi iyottan geçiyor! Eksikliğinde büyük sorunları beraberinde getiriyor

İyot, vücudun temel yapı taşını oluşturuyor. Metabolizmayı düzenliyor, tiroidin düzenli çalışmasını sağlıyor. Eksikliği halinde saçlar dökülüyor. İşte sizler için derlediğimiz 2 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2023 Güncelleme 02 Ekim 2023, 07:01
Sağlığın şifresi iyottan geçiyor! Eksikliğinde büyük sorunları beraberinde getiriyor

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayat için vücuda gerekli vitamin ve minerallerin alınması gerekiyor. En hayati minerallerin başında ise iyot geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, iyot eksikliğinin yol açtığı tehlikelere değiniyor. Buna göre iyot, sağlıklı beyin gelişimi, büyüme, sağlıklı bir tiroit fonksiyonu, metabolizmanın normal çalışması ve hücrelerin yenilenmesi için önem taşıyor. Eksikliği durumunda bebek ve çocuklarda zekâ gelişiminde gerileme, hipotiroid, guatr, metabolizma yavaşlaması görülüyor.

KİLODA DA ETKİLİ
Ayrıca anormal kilo alımı, kabızlık, saç dökülmesi, üşüme, soğuğa karşı hassasiyet, hafıza ve öğrenme zorluğu, yavaş kalp hızı, ellerde ve ayaklarda ödem, ciltte kuruma da ortaya çıkabiliyor. İyot eksiliği tedavisinin son derece önemli olduğunu kaydeden Dr. Hasan Levent, yetişkinlerin günlük olarak 150 mikrogram iyota ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

İYİ YAŞAMA 'YEŞİL' IŞIK
Sağlıklı hayatın yolu, sağlıklı besinleri tüketmekten geçiyor. Dr. Fevzi Özgönül, sofradan eksik edilmemesi gereken 5 muhteşem yeşil sebzeyi sıralıyor:

ENGİNAR: Karaciğer dostudur. Antioksidan deposudur. Mide ve bağırsakları dezenfekte eder. Kalp, romatizma, gut ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.

BEZELYE: Protein, lif ve nişasta zenginidir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakları güçlendirir.

ISPANAK: Vücut direncini artırır ve hastalıklardan korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerini engeller.

TAZE FASULYE: Sindirime yardımcı olur. Ayrıca kötü kolesterolü dengeler. Cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. Yaşlanmayı geciktirir.

BROKOLİ: Vücudu toksinlerden temizler. Karaciğeri güçlendirir. Beyin hücrelerini besler.



AÇ KARNINA KAHVE İÇİLMEZ
Kahve, sabahları uyku açıyor. Ancak gastronomi uzmanı Merve İşeri, "Uyandıktan 1 saat sonra içmeniz gerekir" diyor. "Çünkü stres hormonu olarak bilinen kortizol, en çok sabah saatlerinde salgılanıyor. "Aç karna içilen kahve ile mide asidinin artması tetiklenir. Mide yanması, sindirim rahatsızlıkları gibi şikayetleri artırabilir" uyarısında bulunuyor.

LİMON SELÜLİTE SON
Selülit, sık görülen deri hastalıkları arasında yer alıyor. Bağ dokusundaki değişiklikler ve yağ hücrelerinin genişlemesi ile yağ dokusunun deri altında yayılması, derinin üst kısmında "portakal kabuğu" görünümüne neden oluyor. Uzman diyetisyen Müge Özyurt Şafak, selülitle savaşan mucize besinleri şöyle sıralıyor:

- SU: Selülitle kurtulmanın en etkili yoludur. Günde 2.5-3 litre su içmek toksinlerin atılmasını sağlar.

- MUZ: Dolaşımı düzenler. Güçlü bir ödem sökücüdür.

- GREYFURT–LİMON: Bu ikili, yüzde 95 su içerir. Selüliti yok eder.

SİĞİL BOZUCU
Siğil, 100'den fazla farklı türü olan human papilloma (HPV) virüsünün deriye bulaşmasından kaynaklanıyor. Ciddi bir deri hastalığı olan siğiller, sıklıkla ellerde, ayaklarda, yüzde hatta genital bölgede bile ortaya çıkabiliyor. Op. Dr. Murat Kezer, siğillerin her yaş grubunda görülebileceğine dikkat çekiyor. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerle tedavide başarılı sonuçlara ulaşıldığını belirtiyor. "Swift teknolojisiyle siğilin bulunduğu bölgeye özel bir cihaz aracılığıyla düşük doz mikrodalga enerjisi gönderilir. Bu enerjinin oluşturduğu immun reaksiyon yani bağışıklık tepkisi sayesinde ise siğiller ortadan kaybolmaktadır" diyor.

ROMATİZMAYA ZERDEÇAL
Meme, deri ve bağırsak kanserine savaş açan zerdeçal, beyin damarlarını güçlendirir. Reflü ve ülser şikayetlerini azaltır. Hafızayı destekler. Alzheimer riskini düşürür. Diyabetle savaşır. İltihapları önler ve romatizma ağrılarını azaltır. Kötü kolesterolü düşürür. Kalbi korur.

EGZAMAYA BADEM YAĞI
Badem yağı, cilt tonunu eşitler. Cildin daha parlak görünmesini sağlar. Kırışıklıkları azaltır. Çatlakları önler. Sedef ve egzamaya iyi gelir.

SAÇLARA LAVANTA
Binlerce yıllık şifa kaynağı lavanta, uykusuzluğu bitirir. Sakinleştirir. Kaygı bozukluğunu alır. Saçları da besler. Kepeklenme ve yağlanmayı bitirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN