İki öğün yemek şifa demek: Uzmanı sağlıksız ve hatalı beslenmeye karşı uyardı

Sağlıksız ve hatalı beslenme bağışıklığı vuruyor. Prof. Dr. Osman Erk şu uyarıları yapıyor: Günde iki öğün beslenin. Genetiğiyle oynanmış besinler yemeyin. Meyveyi kahvaltıdan önce tüketin.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2023 Güncelleme 24 Aralık 2023, 02:21
İki öğün yemek şifa demek: Uzmanı sağlıksız ve hatalı beslenmeye karşı uyardı

İÇİNDEKİLER

Modern hayat beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor. Ancak yeni hayatın getirdiği beslenme şekilleri ve işlenmiş gıdalar bağışıklık sistemini düşürüyor. Diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, nörolojik hastalıklar gibi hastalıklara yol açıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Bölüm Başkanı Prof. Osman Erk, sağlıklı bir hayat için şu bilgileri veriyor:



İŞLENMİŞ GIDA: Günümüzde doğal gıdaların yerini işlenmiş yiyecekler aldı. Bu tür gıdalar, kimyasal işleme tabi tutularak tatları, renkleri, dokuları değişmiş, radyasyona maruz kalmış, genetiğiyle oynanmış gıdalardır. Bu da obezite ve kronik hastalıkların en önemli nedenlerinden biridir.



FAST FOOD: Büyük boy hamburger, büyük boy patates kızartması ve bir büyük boy kola 1360 kalori içerir. Bu menü özellikle çocuklarda obezite ve hastalığın en önemli nedenlerinden biridir.

HAYVANSAL GIDA: Sağlıklı ve uzun yaşamak için miktar, çeşit ve kalite göz önünde bulundurulduğunda bitkisel gıdalar, hayvansal gıdalara gerek kalmadan sağlık için yeterli olabilir. Çeşitli bitkisel besinleri çok az işleyip, pişirip, tuzlayıp tüketmek sağlığa önemli katkı sağlar. Bu süreçte en çok, çiğ veya buharda az pişmiş gıdaların tercih edilmesi gerekir. Endüstriyel olarak yetiştirilmiş hayvansal ürünlerin içerisinde bol miktarda doymuş yağ, kolesterol, endüstriyel ve kimyasal toksinler, bol miktarda kalori, çok az vitamin, mineral, lif bulunur. Bu nedenle günlük kalorilerin en fazla %10 kadarı organik hayvansal gıdalardan gelmelidir.

HIZLI VE GEÇ SAAT TEHLİKESİ: Öğünler yavaş ve uzun süre çiğnenerek tüketilmelidir. Hızlı yemek ve çiğnememek sindirim problemlerine ve kilo artışına neden olur. Saat 20.00'den sonra yemek yendiğinde alınan kaloriler kişiye daha fazla kan şekeri, kolesterol, daha fazla yağ dokusu olarak geri döner.

AŞIRI VE DENGESİZ BESLENMEK: Üç öğün yemek, sürekli atıştırmak sağlığa zararlıdır ve obeziteye yol açar. Haftada iki gün kalori miktarını azaltmak ise çok sağlıklıdır. Besinleri birbirleriyle bağdaştırmak da önemlidir. Bunun ilk kuralı konsantre hayvansal proteinler ile nişastalı karbonhidratları birlikte tüketmemektir. Meyveler kahvaltı öncesi ve öğün aralarında tüketilmelidir.

YAĞLI YEMEK: Türk mutfağının bir özelliği, yemeklerin çok yağlı hazırlanmasıdır. Yağ, lezzetli olmakla birlikte obezitenin önemli sebeplerindendir. Çiğ veya buharda pişirme yöntemi tercih edilmelidir.

ÇOK SIVI KALORİ ALMAK: Kolalı içecekler ve meyve suları bol miktarda kalori ve fruktoz içerirler, glisemik indeksleri yüksektir, doyma hissi yaratmazlar ve obeziteye neden olurlar. Bütün bu sebeplerden dolayı kolalı içeceklerden uzak durulmalı ve meyve suyu içmek yerine meyve yenmelidir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN