Her sabah yorgun uyananlar dikkat! Uzmanlar 7 altın öneriyi sıralıyor....

Sabah yataktan yorgun kalmak, hızla yaygınlaşıyor. Güne ağrılarla başlamanın altında birçok neden yattığını söyleyen uzmanlar, 7 altın öneriyi sıralıyor....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2023 Güncelleme 01 Temmuz 2023, 06:58
Her sabah yorgun uyananlar dikkat! Uzmanlar 7 altın öneriyi sıralıyor....

İÇİNDEKİLER

Sabah yataktan yorgun kalkıyorum. Hiç dinlenmemiş gibiyim", "Dayak yemiş gibi uyanıyorum", "Yataktan çıkamıyorum, belim korkunç ağrıyor"... Bu ve benzeri şikayetler modern çağın koşuşturmacasında artık neredeyse kanıksanmış durumda kalıyor. Üstelik yaşa da bakmıyor! Prof. Dr. Alp Yentür, sabah ağrılarının altında gizli etkenleri ve başa çıkma yollarını anlatıyor:

1STRESİNİZİ YÖNETMEYİ ÖĞRENİN: Stresten tamamen kurtulmak mümkün değil. Kontrol altına almayı öğrenmeye çalışın. Gerekirse profesyonel bir destek alın. Unutmayın; kontrollü yaşadığınız stres sizi tehlikelerden korur ve zinde tutar.

2 İDEAL KİLONUZA KAVUŞUN: Fazla kilo sağlığın düşmanı olduğu gibi sabahleyin güne zinde, enerjik ve ağrısız başlamanın da önündeki en büyük engellerden biri. Bu nedenle sağlıklı bir diyetle, varsa aşırı kilolarınızdan kurtulun ve ideal kilonuza ulaşın.



3 DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN: Sabah tutukluğunu ve ağrılarını hafifletmek için eklem hareketlerini ve esneme egzersizlerini düzenli olarak yapmak, kasların esnekliğini ve gücünü korumak önemlidir. Kronik eklem rahatsızlıklarında ise tıbbi destek gerekir.

4 UYKU APNENİZ VAR MI KONTROL ETTİRİN: Uyku apnesi yaşayan insanlar, uyku sırasında oksijen eksikliği yaşayabilir. Bu da sabah ağrılarına ve yorgunluğa neden olabilir. Apneniz olup olmadığını öğrenmek için KBB Uzmanına görünmeniz fayda sağlayacaktır. 5 Kas ve eklemlerinizi güçlendirin: Sabahları eklem sertliği ve tutukluğu yaşayan kişiler hafif egzersizler yaparak rahatlayabilirler. Ancak düzenli egzersizi mutlaka günlük yaşam alışkanlıkları arasına eklemek gerekir. Kilo vermek de şikayetlerin azalmasında etkili olur.



6 YATIŞ POZİSYONUNA DİKKAT EDİN: Özellikle yanlış yatak veya yastık kullanımı boyun, omuz veya sırt ağrısına yol açabilir. Reflü olasılığı ve kalbin iş yükünü azaltması nedeni ile ideal yatış şekli olarak sol tarafa yatmak önerilir.

7 FİBROMİYALJİNİZ VAR MI ÖĞRENİN: Fibromiyalji, "Her yerim ağrıyor, yorgunum, sırtımın ve kollarımın ağrısından duramıyorum" şeklindeki serzenişlere yol açıyor. Haftada 3 kez ve en az 30'ar dakika kalp atışınızı hızlandıracak şekilde yürüyüş veya bisiklet gibi egzersizler yapın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN