Peynir dişleri yıkıyor!

Tüm vücudu etkileyen diş sağlığında beslenme önemli rol oynuyor. Dr. Caniklioğlu, 'Peynirdeki fosfat tükürük salgısını artırır, dişleri yıkar' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Peynir dişleri yıkıyor!

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı dişler için eksiksiz ağız bakımının yanı sıra, tüketilen gıdalar da önem taşıyor. Lingual Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, ağız ve diş sağlığı açısından uzak durulması gereken ve tüketilmesinin fayda sağlayacağı besinlere dikkat çekiyor. İşte o besinler...

Yeşil çay:içerdiği bitki bileşenleri, dişlerin dış yüzeyini kayganlaştırır, yapışmayı azaltır ve böylelikle dişleri korur. Ağız kokusuna neden olan mikroorganizmaları da azaltır.

Süt ve süt ürünleri:Kalsiyum ile dişlerin korunmasına katkı sağlar. Buna ek olarak peynirde bulunan fosfat tükürük akışını artırır, dişlerin yıkanmasınıve mine tabakasının korunmasına katkı sağlar.

Meyveler:Kivi, portakal, mandalina gibi meyveler içerdiği C vitamini sayesinde diş etlerine iyi gelir.
Etler: Kırmızı ve beyaz et içerdiği yoğun fosfor sayesinde dişleri kuvvetlendirir ve çürüklere karşı daha dirençli olmasını sağlar.

BUNLARDAN UZAK DURUN
Karbonhidrat dişler için zararlıdır. Şeker ise en zararlısıdır. Çünkü diş çürüklerine yol açar. Özellikle ortodonti tedavisi görenlerin ise yeme içmelerine özen göstermesi gerekiyor. Uzak durulması gereken gıdalar şöyle:

Sakız, lokum, jelibon: Yapışkan ve tatlı yiyecekler diş tellerine zarar verebileceğinden uzak durulması gerekiyor. Bu tür besinler dişler ve braketlerin arasında atık bırakacağından, dişlerin çürümesine ve diş eti problemlerine de neden olabilir.

Asitli içecekler: Dişlere olduğu kadar diş tellerine ve braketlere zarar vermektedir. Tüketilmemesini öneriyoruz
.
Çok sert gıdalar: Diş tellerinin yerinden çıkmasına veya kırılmasına neden olabildiğinden tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. Bunlara örnek olarak cips, patlamış mısır, kızarmış ekmek, simiti vb. besinleri sayabiliriz. Ayrıca, kabuklu yemişlerden de gene aynı şekilde uzak durulması gerekiyor.